Ahir al matí, el director general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Godia, va presidir la presentació institucional de la quarta edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el concurs apadrinat pels coneguts germans Torres, xefs de Cocina Hermanos Torres, amb tres Estrellas Michelin, que novament tria aquest any el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya. Durant la celebració de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques d’enguany, ja es va anunciar l’inici del concurs.
Durant la presentació, Godia va subratllar el compromís que manté la Generalitat per consolidar una iniciativa que “valora la formació dels joves talents de la cuina catalana, cridats a liderar el futur d’un sector tan estratègic com la gastronomia per a la imatge turística i economia de Catalunya”. Juntament amb el director general, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, com a portaveu de la Capital de l’Oli, va destacar “l’alt nivell d’una iniciativa que arriba a la seva quarta edició i que ens ajuda a donar visibilitat a la qualitat dels nostres productes”.
Josep Lladonosa, als seus 85 anys, també va assistir a l’acte de presentació agraint el suport d’institucions i patrocinadors per fer realitat aquest somni. “La cuina és coneixement, i aquests premis serveixen d’estímul als nous cuiners per continuar millorant i aprenent a la recerca de l’excel·lència”, va expressar.
Així mateix, també hi van estar presents alguns membres del jurat que completen Pep Moreno, xef i propietari de ‘Deliranto’ (Salou, una Estrella Michelin), Ferran Cerro, del restaurant ‘Ferran Cerro’ (Reus, un Sol Repsol); Xavier Benet, del restaurant ‘Hostal Benet’ (les Borges Blanques, Guia Michelin); Susanna Aragón, del restaurant ‘Cèntric Gastro’ (El Prat de Llobregat); Tana Collados, periodista de TV3; i Elena Maestre, membre de la Junta del Col.legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya.
Format televisiu ‘masterxef’
L’elecció es realitza a través de tres concursos gastronòmics inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.
Com a novetat d’enguany, la categoria social, oberta a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en els seu programa, pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament ens ha deixat recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals. A més a més, els Premis Lladonosa estrenen el Premi de Cocteleria ‘Royal Bliss’.
Per tant, hi haurà cinc premis:
-Premi al millor cuiner
-Premi al millor responsable de sala
-Premi social Josep Lluís Rull (millor cuiner i sala?
-Premi cocteleria ‘Royal Bliss’
Les proves dels aspirants (dues semifinals i final) es realitzan en una instal.lació del Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes triats, -tres per cada província-, cuinen en directe per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya.
Inscripcions
Poden participar els alumnes en actiu de totes les escoles d’hostaleria de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona.
Calendari
- SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA: Divendres 15 de març, des de les 9 hores a l’escola ESHOB de Barcelona.
- FINAL DEL PREMI SOCIAL: Dissabte 13 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Tarragona).
- SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA: Diumenge 14 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Tarragona).