El primer Festival de Cinema Rural de Lleida oferirà projeccions, col·loquis i altres activitats, brindant així un espai de reivindicació, divulgació i celebració d’aquell cinema que està en diàleg amb l’entorn rural. Dos àmbits, el rural i el cinematogràfic, que necessiten ser exaltats: les sales de cinema viuen en constant perill d’extinció, al mateix temps que oficis com la pagesia o la ramaderia extensiva, que estan amenaçats per nous mitjans de producció i un despoblament cada cop més evident.

Així doncs, l’organització del festival preveu celebrar la seva primera edició els dies 26, 27 i 28 d’abril de 2024, un cap de setmana en el que a Juneda es presentarà una programació on hi entraran films que mostrin una manera de viure i/o veure l’entorn rural i on el sector primari tindrà un protagonisme inevitable. A més, també s’està treballant per complementar les ja citades projeccions amb gales (inaugural i de cloenda), xerrades i classes magistrals dels cineastes convidats.

No obstant, no caldrà esperar a la primavera de l’any vinent per començar a gaudir del festival. El proper dissabte 18 de novembre a la tarda, el PLA durà a terme la anomenada “Edició 0”, una petita mostra del que el assistents es podran trobar a l’abril. Aquesta constarà de, primer, una taula rodona de nom “Del camp a la gran pantalla”, on part del càsting de la pel·lícula “Alcarràs” explicarà el procés de preparació al que se’ls va sotmetre per passar de no haver actuat mai davant la càmera a realitzar una de les pel·lícules més exitoses del 2022.

Seguidament, al Teatre Foment es projectarà la comèdia documental “Domingo, Domingo“, que explica la història d’un murri agricultor valencià que té un gran secret: un arbre amb una nova especialitat de taronja que somia patentar amb la intenció que cada dia de la seva vida es converteixi en diumenge. Juneda tindrà l’honor de comptar amb la presència de Laura García Andreu, directora del documental, i Domingo Domingo, el seu protagonista, que presentaran la pel·lícula i respondran les preguntes dels assistents en un col·loqui posterior. El film està nominat en la categoria de Millor Documental als Premis Berlanga, els Gaudí valencians, i serà el primer cop que es pugui veure en terres lleidatanes doncs encara no s’ha estrenat a sales.