El diputat Carles Gibert; l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, i la tècnica responsable de la Fira, Laura Avià Bosch, han presentat aquest dimecres la vintena edició de la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que se celebrarà entre els dies 24 i 26 de març.

Els actes de la fira s’iniciaran el divendres 24 de març, amb una xerrada de presentació del Banc de Terres de les Garrigues, a càrrec del tècnic responsable de l’organisme, Adrià Dalmau, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó (19.00 hores). També se celebrarà la Caminada “La nit de les llums d’oli” pel centre històric de Vinaixa, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa. Els participants podran portar la seva llàntia d’oli de casa, per poder reviure com era abans passejar pels carrers del poble sense llum. La jornada de divendres finalitzarà amb un sopar musical a les foodtrucks amb DJ Hooket.

Dissabte, 25 de març, començarà amb la “Caminada de les Fonts i la Pedra Seca” (08.30 hores); que donarà pas a l’acte d’inauguració oficial de la fira, que anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La consellera també inaugurarà la rehabilitació de la Casa de Poblet, declarada Bé d’Interès Nacional, i que es dedicarà a usos socials, així com les exposicions de fotografies “Km0 i “Vida” de Mariona Torrell Carré i “En un món de grisos”, de Miriam Hierrezuelo.

També s’han previst rutes guiades pel centre històric, de la transformació de la pedra, i pels molins antics i moderns i una visita i explicació de la rehabilitació d’una construcció artesanal de pedra, a càrrec de Carles Rubió i Jordi Carulla.

La jornada es complementarà amb demostracions gastronòmiques, tallers de cuina infantil, tast de vins, la inauguració de l’exposició del segon concurs de pintura de Vinaixa “Maria Ciurana i Bonet” i visita de la remodelació de la Biblioteca Màrius Torres;  una xerrada sobre l’extracció, fabricació i muntatge de la pedra natural, i un taller d’elaboració de llànties d’oli per a adults i infants, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa.

Diumenge, 26 de març, es repetiran les activitats, i s’afegirà la ruta per les esteles funeràries; un taller infantil d’elaboració de centres amb fusta d’olivera, a càrrec de Caramunt i una gran batucada.

Categoria: Cultura