En el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el mes de novembre està dedicat als paisatges d’oliveres i a l’oli d’oliva verge extra, i les Garrigues hi tenen un paper destacat amb nombroses activitats que posen en valor el producte, el territori i la seva tradició oleícola.

Esmorzars de forquilla Verge Extra

De l’1 al 30 de novembre, els bars de les Garrigues Altes oferiran la ruta Esmorzars de forquilla Verge Extra, amb plats tradicionals i productes de proximitat on l’oli d’oliva verge extra serà l’ingredient principal. Els esmorzars es podran degustar divendres, dissabtes i diumenges, de 8h a 11h.

Mostra Gastronòmica de les Garrigues

Entre l’1 de novembre i el 14 de desembre, diversos restaurants de la comarca participen a la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, una iniciativa que combina gastronomia, paisatge i tradició. Els establiments oferiran plats elaborats amb oli nou i productes locals, i els visitants podran complementar l’experiència amb propostes d’oleoturisme i rutes culturals, com les pintures rupestres del Cogul, els castells o la pedra seca.

Presentació del llibre “Receptes amb memòria”

L’1 de novembre, la Granadella acollirà la presentació del llibre Receptes amb memòria, dedicat a la cuina tradicional amb oli. L’acte comptarà amb una demostració culinària en directe a càrrec de la cuinera Maria Nicolau, seguida d’una degustació.

Matí d’Oliveres: Esmorzar, Oli & Música

El 2 de novembre, les Garrigues proposa una activitat immersiva que combina formació, gastronomia i cultura. El Matí d’Oliveres inclou un esmorzar entre oliveres amb productes locals, un tast guiat d’olis amb la sommelier Montse Freixa, un taller de collita amb el productor Jordi Arbós i un concert del grup Silvestres. L’activitat vol posar en valor el patrimoni natural, gastronòmic i immaterial vinculat a l’oli.

Entre Molins

Del 8 al 29 de novembre, quatre restaurants de referència es desplaçaran als molins de les Garrigues per cuinar in situ i oferir una experiència gastronòmica exclusiva. Cada molí acollirà un sopar per a 30 comensals, amb un menú degustació especial de 80 euros amb maridatge inclòs.

Presentació de la Carretera de l’Oli

El 26 de novembre, les Borges Blanques acollirà la presentació de la Carretera de l’Oli, una nova ruta de 130 quilòmetres que connecta 16 municipis de les Garrigues. El projecte vol posar en valor l’oli, el vi, la pagesia i el paisatge mediterrani, i compta amb una pàgina web interactiva que permet descobrir la comarca a través del seu patrimoni, la seva gastronomia i el seu entorn rural.

Categoria: Cultura
Etiquetes: ,