El diputat Eloi Bergós; la regidora de Bellaguarda, Josefina Monné; el membre del consell rector de la Cooperativa del Camp de Bellaguarda, Marc Freixenet, i la tècnica de Desenvolupament Local i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Bellaguarda, Sílvia Pallejà, han presentat aquest dimarts en roda de premsa la 3a Mostra Gastronòmica de l’Oli i la Tòfona, que se celebrarà al municipi de Bellaguarda el dia 20 de febrer.

La Mostra Gastronòmica, tot i centrar-se en els productes més destacats, com són l’oli i la tòfona, també comptarà amb un espai de mercat de productes de proximitat, i un espai de cuina on participaran cuiners de prestigi, presentacions de les últimes novetats en productes del territori, i una àmplia oferta gastronòmica on degustar i gaudir de la cuina de proximitat, tal com ha explicat Sílvia Pallejà.

Així, les activitats s’iniciaran a les 8.30 hores amb un esmorzar de brasa a la Cooperativa, visita a les instal·lacions del molí de la Cooperativa i tasts d’oli.

A les 10.00 hores s’ha programat una degustació i venda de productes i aliments de proximitat a la sala polivalent. Paral·lelament, a l’espai gastronòmic, es farà la presentació dels valor de l’oli en la gastronomia, a càrrec de la nutricionista Isabel Escuer; un show cooking d’oli, a càrrec del xef de El Grillat i Trencaclosques gastronòmic, Miquel Sala; i un altre de tòfona, a càrrec del xef executiu de Quokka Torregrossa i assessor gastronòmic, Albert Capdevila.

Una altra de les activitats destacades és la demostració de gossos tofoners que es farà a partir de les 11.00 hores a la partida Capdevila, a més de tallers infantils, la presentació de nous productes a l’Espai Mercat, concretament el nou licor de D+Gust Sarró, i l’oli de tòfona de la Cooperativa –la gran novetat d’aquesta edició–, a més d’un street food.

Eloi Bergós ha volgut destacar que “les nostres comarques són un clar exemple d’aquest espai que hem d’aconseguir repoblar. Hi ha coses que ens sobrepassen als nostres ajuntaments, com les d’habitatge, però n’hi ha que ens toca fer a nosaltres, i si volem que el jovent es quedi, hem de tenir iniciatives com aquesta de la mostra que li dona vida”.

Josefina Monné ha destacat, per la seva banda, que “la nostra és una terra agrícola, de sabor i de paisatges on, històricament, hem estat en un lloc ric i fèrtil amb gran diversitat i riquesa de producció agroalimentària que es cultiva,  s’elabora i es produeix per petits empresaris. La qualitat i la proximitat són dos dels atributs per definir aquests productes”.

Marc Freixenet ha dit que “la nostra cooperativa està doblement satisfeta, per una part perquè, recentment, vam fer el centenari, i de l’altre perquè després d’un 2021 de celebració virtual, podem tornar a recuperar el format presencial. Per a la Cooperativa del Camp és un valor afegit poder ajuntar la tradició oleícola amb la innovació, presentant l’oli de tòfona”.

Com en anteriors edicions, es farà una aproximació al cultiu de la tòfona i es presentarà l’oli d’oliva verge extra de Bellaguarda.

L’organització espera superar la xifra de 800 visitants que van tenir a la primera edició, celebrada ara fa dos anys.