La Presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha renovat el seu compromís amb la ciutat de les Borges Blanques i la comarca de les Garrigues amb la seva presència a la 59a Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues durant els actes del Dia de la Comarca; dins dels quals ha presidit l’acte d’entrega dels Premis Joves Investigadors/Investigadores a Mariona Teixidó García i Andreu Piñol Ibáñez i els reconeixements per la seva feina desenvolupada a les empreses garriguenques Tallers Sans, de les Borges Blanques i Grup PPalau, de Juneda a, respectivament, Josep Sans Tarrós i Ramon Palau Ortiz.

Durant el seu discurs, la Presidenta ha agraït als joves investigadors guardonats i als dos empresaris garriguencs que, aquest 23 de gener, han estat objecte de reconeixement el seu “compromís” amb una terra, les Garrigues, en la qual modernitat i tradició es donen la mà. L’oli, l’olivera i la indústria que ha generat el preuat or líquid són, considera Borràs, un exemple de tradició, voluntat de persistència i desig d’innovar per oferir els fruits de tot aquest esforç al món: “explica el que volem pel país. Les tradicions ens donen la força, les oliveres persisteixen quan se’n té cura d’elles i és llavors quan els fruits es poden oferir al món. L’oli és un exemple del que som i, per això, als joves investigadors i als empresaris guardonats, us animo a perseverar”, ha dit. Borràs ha aprofitat també per a recordar la figura del seu pare, metge de professió i pagès per afició, i la terra plantada d’oliveres que va conrear: “no va tenir més propietat que la terra que va comprar per conrear oliveres i ametllers. Les seves cendres són ara allà i és per això que, per mi, venir a la Fira de l’Oli és especial”.

Dues empreses arrelades al territori

Les dues empreses garriguenques guardonades aquest 23 de gener, la borgenca Tallers Sans i la junedenca Grup PPalau, són també, i així ho ha recordat l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, tot un exemple d’arrelament al territori i demostren com, amb esforç, convenciment i empenta, es poden crear noves oportunitats de futur per fer de les Garrigues un lloc encara millor per viure: “és un goig tenir entre nosaltres, precisament en aquest dia que dediquem a reivindicar l’orgull de les Garrigues, a aquestes dues empreses que són l’exemple que l’aposta ferma i decidida per portar ala pràctica allò  que volem, la valentia per innovar i una arrelada tradició que és la base de tot el que som i el que fem són, sens dubte, les claus de l’èxit”, ha dit.

Tallers Sans és, des de fa mig segle, un referent a les Garrigues pel que fa a reparació de maquinària agrícola de tota mena i el Grup PPalau treballa des de fa quatre generacions en la fabricació de prefabricats de formigó els quals comercialitza a diferents països europeus. Pel que fa als Premis als Joves Investigadors, Mariona Teixidó, ha estat guardonada amb el 2n premi del certamen pel treball Història en un videojoc i Andreu Piñol, de Juneda, amb el tercer pel treball Una tradició amb futur: la tècnica de la pedra seca. El primer premi ha quedat desert. Un cop finalitzats els actes del Dia de la Comarca, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha pogut conèixer de primera mà la 59a edició de la Fira.

Èxit de participants en la Cursa de l’Oli

El matí ha estat marcat per la XVII Cursa de l’Oli, en la qual han participat més de 600 atletes i on han resultat guanyadors Roger Sans, en categoria masculina absoluta, i Cristina Solé, en femenina absoluta. Tots dos han estat guardonats, com és tradició, amb l’equivalent en oli de la meitat dels seus pesos sumats. Amb aquest canvi –abans es premiava cada guanyador amb l’equivalent del seu propi pes en oli- la Cursa de l’Oli evidencia com ja va fer el 2020, el seu compromís amb la imprescindible igualtat entre dones i homes. A més a més, dins del Pavelló de l’Oli i el Pavelló Comercial, s’ha succeït les demostracions gastronòmiques i els xoucooking. D’entre els més destacats cal citar el que ha ofert Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou, i les demostracions gastronòmiques d’Albert Capdevila Piró & Tuber Gourmet.