Dolors Mateu i Pepe Antich, Ambaixadors de l’Oli de Qualitat
La influencer gastronòmica Dolors Mateu i el periodista Pepe Antich són des d’aquest dissabte, 22 de gener, Ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2022 per la seva tasca a l’hora de representar els productes del territori en les seves respectives professions, en un acte que ha estat presidit pel conseller d’Economia, Jaume Giró, i que també ha servit per fer realitat l’agermanament entre el certamen borgenc de capçalera i la Fira del Pa i el Cereal de Cervera amb l’objectiu de difondre de manera conjunta els productes que s’elaboren en totes dues capitals de comarca i d’explotar plegades el gran potencial dels territoris.
El conseller Jaume Giró ha presidit aquest acte en què ha lloat el gran capital humà de què disposa les Garrigues, i pel qual ha calgut “molt talent, recerca i experiència per assolir l’excel·lència de la que avui podeu presumir”. Per això, Giró ha recordat que aquest capital humà “és l’herència de generacions de borgencs i borgenques que han traspassat la saviesa als fills i als nets perquè avui tinguem un oli insuperable”. El conseller d’economia també s’ha compromès, des de la Generalitat, a invertir en infraestructures que facin més fàcil la tasca dels productors d’oli garriguencs, i també en educació per tal que aquesta feina pugui passar de generació en generació. El conseller també ha recordat que el pressupost de la Generalitat d’enguany destina 105 milions d’euros en inversions a les Terres de Lleida, una xifra “que seria molt més elevada si Catalunya pogués disposar dels recursos que genera”.
L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha volgut agrair la seva tasca de Dolors Mateu “qui ha difós els nostres extraordinaris productes al món, a través de la seva àmplia presència a les xarxes socials”, i de Pepe Antich, “que fa una bona pila d’anys, que a banda de les seves brillants cròniques polítiques, també explica les coses meravelloses que tenim i fem arreu de les nostres comarques, des de la vessant periodística”, ha explicat Palau.
Dolors Mateu i Pepe Antich, Ambaixadors de l’Oli de Qualitat
Per la seva banda, la influencer gastronòmica Dolors Mateu, blocaire de referència amb 1 milió de visites anuals al seu bloc i Ambaixadora de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2022, ha volgut agrair el reconeixement i ha recordat que l’any 2017 ja fou nomenada madrina de la Fira. “Venir a les Borges és com tornar a casa”, ha dit Mateu, qui ha assegurat que s’hi sent “acollida” i “cuidada”. La influencer ha detallat com el seu bloc va ser un regal que li va fer la seva família en complir els 50 anys i que en un principi el feia servir per compartir les seves receptes de cuina amb els seus fills, que estudiaven fora i tot sovint els sorgien dubtes sobre com elaborar determinats plats. “Amb el temps, en comptes de dos fills, tinc milers de fills virtuals que segueixen els meus plats”, ha detallat Mateu, qui ha reivindicat l’oli de les Garrigues com un producte present al 99% dels plats, i també com un record d’infantesa: el tradicional pa sucat amb oli amb sucre i torrat al forn que es menjava de petita. “A casa per estar-hi bé el pa, el vi i l’oli ens hem de fer”, ha conclòs.
El periodista Pepe Antich, actual director del diari digital Elnacional.cat i que prèviament havia estat director durant 13 anys del rotatiu la Vanguardia, ha explicat com l’oli de les Garrigues ha estat present a la seva vida, tant des d’un punt de vista personal com professional. Antich ha recordat un viatge a la Xina l’any 1988, de la mà del llavors president Pujol, en el qual es va fer una mostra gastronòmica de productes catalans entre els quals ja figurava amb un cert protagonisme el preuat oli garriguenc. Ara, amb el temps, segons ha explicat Pepe Antich, “l’oli i Catalunya han anat de la mà, s’han exportat conjuntament” i per això, avui l’oli garriguenc “és a la primera divisió de la indústria agroalimentària. En acabar els parlaments, Dolors Mateu i Pepe Antich han rebut un diploma i una olivera de la mà del conseller d’Economia i de l’alcaldessa de les Borges.
Agermanament amb el pa i el cereal cerverins
La jornada d’aquest dissabte a la tarda també ha servit per fer efectiu l’agermanament entre la Fira de l’Oli de les Borges i la Fira del Pa i el Cereal de les Garrigues, en un acte que ha comptat amb la participació del Paer en Cap de Cervera, Joan Santacana, qui ha definit l’oli i el pa com “una de les menges més senzilles i delicioses del món” formada per dos aliments “ancestrals” que “es consumeixen a tot el planeta i no tenen fronteres” i, per tant, “són per qualitat, per història i per extensió patrimoni de tothom”. El Paer en Cap de Cervera ha agraït l’acollida i ha convidat tothom, els dies 21 i 22 de maig, a la nova edició de la Fira del Pa i el Cereal de Cervera.
Per la seva banda, l’alcaldessa de les Borges ha desitjat “que això sigui el principi d’una gran col·laboració entre ciutats i siguem capaços de trobar sinèrgies d’entesa i projectes compartits que ens beneficiïn a totes dues capitals i contribuïm a generar un major benestar, progrés i qualitat de vida per a les nostres respectives poblacions”, ha explicat.
La jornada d’aquest dissabte a la tarda s’ha completat amb la presentació del llibre del doctor Eduard Escrich ‘Olis d’Oliva i Salut. Beneficis saludables del Verge Extra’, a través del qual ha donat a conèixer alguns dels beneficis que té l’or líquid sobre la salut de les persones, així com el resultat de nombrosos estudis que ell mateix ha dirigit en aquest àmbit, del qual és un gran professional. També han tingut lloc diverses demostracions gastronòmiques, entre les quals destaquen la de la influencer Dolors Mateu i la del guanyador de Masterchef 2021, Arnau París, entre altres cuiners i cuineres del territori i de la comarca. Igualment, ha tingut lloc l’acte d’entrega de premis de l’11a campanya ‘Compra i descobreix Catalunya’ de dinamització comercial i territorial de la Xarxa de Barris Antics.