Raquel Fernández, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), és la guanyadora de la II edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de gastronomia, lo que l’acredita com la millor estudiant de cuina de Catalunya. El segon classificat de la gran final, celebrada aquest dijous, 5 de maig, al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques, ha estat David Fabregat, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Lleida (ESCOTUR), i en tercera posició ha quedat Pau Sauret, també del mateix centre de Lleida, que tanca un pòdium de luxe després de tres mesos d’un concurs en què poden participar totes les escoles de cuina públiques i privades de Catalunya.
Els famosos xefs Sergio i Javier Torres, padrins i ambaixadors del concurs, han volgut subratllar com ha resultat de difícil l’elecció, “amb un entrant a base d’oli d’oliva verge extra de notable complexitat tècnica, i alguns arrossos realment espectaculars”. Segons els Torres, el jurat ha valorat els plats, però també l’actitud dels participants: “Ens agrada veure convicció, passió, tremp, il·lusió… a més d’una bona tècnica, que tots els seleccionats ja tenen gràcies al gran treball de les escoles”.
La alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha celebrat el fet de veure la localitat lleidatana transformada per un dia en capital gastronòmica de Catalunya, amb un impresionant montatge tècnic i humà: “Per a nosaltres és molt important el suport al nostres productors d’oli d’oliva virgen extra i a la marca ‘Capital de l’Oli’; amb l’aposta per el talent jove dels futurs grandes xefs catalans guanyem tots i seguirem recolzant aquesta iniciativa”.
Durant tot el matí han tingut lloc les proves dels aspirants en una espectacular instal.lació realitzada per Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes seleccionats, tres per cada província, han intentat convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya a través d´un entrant elaborat amb oli d´oliva verge extra de les Borges Blanques ‘Capital de l’Oli’, i d’un plat principal amb base d’arròs i maridat amb cervesa.
Previament, el jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs en dues semifinals, una per Tarragona i Lleida, i una altra per Barcelona i Girona. Pol Llena, de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, i Emma González y Joel Sasot, de l’Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta, van ser els tres primers classificats a la semifinal celebrada al Teatre Auditori (TAS) de Salou el passat 7 d’abril. Jordi Roig, també de Villa Retiro, i David Fabregat i Pau Sauret, tots dos procedents de l’Escola d’Hoteleria de Lleida, també es van classificar per la gran final. Set estudiants, quatre de Tarragona i tres de Lleida, van mostrar la seva habilitat en un showcooking en directe que, per primera vegada, ha estat obert al públic.
Les proves de la primera semifinal, amb els candidats de Barcelona i Girona, van tindre lloc el 17 de març a la seu de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Joan Caballo, de Barcelona School of Tourism, Hospitalty and Gastronomy (CETT), en primera posició; Raquel Fernández, de l´Escola Superior d´Hostaleria de Barcelona (ESHOB), segona; i Montserrat Balsalobre, de l’Institut Cavall Bernat, tercera, van ser els tres classificats per la demarcació de Barcelona. Gerard Collmalivern, de l’Institut Olivar Gran de Figueres, i Imane Msieh i Cinta Blanco, de l’Escola d’Hostaleria de Girona, tots procedents de la província de Girona, també es van classificar, per aquest ordre, com els altres tres finalistes.
Un total de 18 alumnes (sis de Barcelona, cinc de Girona, tres de Lleida i quatre de Tarragona) de 10 escoles de cuina diferents (quatre de Barcelona, tres de Girona, una de Lleida i dues de Tarragona), -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, van ser seleccionats per a les semifinals dels premis, impulsats per l’Ajuntament de les Borges Blanques sota la seva marca de promoció de l’oli verge extra d’oliva ‘Capital de l’oli’.