El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha visitat aquest divendres els terrenys del futur polígon Vaca-roja de les Borges acompanyat de l’alcalde Enric Mir, del director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, i del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó. El conseller ha pogut conèixer aquest espai que es vol reactivar amb la intenció de promoure la creació de sòl industrial a les Borges i n’ha destacat la capacitat per revertir el despoblament i generar riquesa al territori.

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha posat en valor la potencialitat del territori i la necessitat d’impulsar aquest projecte d’ampliació de sòl industrial que va quedar paralitzat arran de la crisi econòmica de l’any 2008, però que ara genera de nou interès, tant per part d’empreses com per part del consistori municipal, que veu el futur polígon de Vaca-roja com “un projecte necessari per al futur de les Borges i de les Garrigues”, ha explicat. En aquest sentit, ara per ara el polígon de Vaca-roja, que disposa de 41 hectàrees de terreny, es troba en una fase de definició del projecte i de cerca de finançament, ha dit l’alcalde.

Mir també ha volgut destacar el futur alliberament del peatge a l’autopista AP-2, que passa per les Borges i els polígons de les Verdugues i de Vaca-roja, i ha dit que la creació de sòl industrial permetrà acollir-se a les possibilitats que genera el pas més freqüent de vehicles i d’empreses a través d’aquesta línia de comunicació, al costat mateix de l’N-240. Per tot això, Mir ha explicat que cal urbanitzar aquest sector i ha demanat col·laboració al departament d’Empresa i Coneixement.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha donat suport a la iniciativa i ha explicat que les empreses per al territori són “la mare dels ous”, ja que generen llocs de treball i creen riquesa, i, a la vegada, aquesta és també “la millor manera de revenir el despoblament de les Garrigues, oferir noves possibilitats perquè les empreses que ja existeixen o d’altres que vulguin venir, tinguin espai per poder invertir”. En aquest sentit, Tremosa ha explicat que “les Garrigues és una comarca que té una producció de productes agraris d’alta qualitat, reconeguts mundialment com l’oli, i té la possibilitat de generar una indústria transformadora vinculada a l’agroalimentari i també a altres sectors”.

Tremosa també ha alertat del fet que el govern aragonès està tenint “una política molt proactiva d’oferir sòl industrial i facilitats administratives i burocràtiques” amb l’objectiu de captar empreses catalanes, i ha dit que “si badem, perdrem oportunitats”. Per tot això, Tremosa s’ha compromès a iniciar els contactes amb Territori i Sostenibilitat i amb Incasol, l’empresa pública que depèn d’aquest departament, per fer avançar el projecte.

A la visita també hi ha assistit Enric Vall, delegat de la Cambra de Comerç a les Garrigues i president del Grup Vall, així com representants de les empreses Pedra Natural Rubio, situada al polígon de les Verdunes i encarregada de l’exportació de pedra, i d’Agroborges, amb seu al mateix polígon, i encarregada de distribuir fitosanitaris i altres productes per a l’agricultura. La trobada també ha servit per posar sobre la taula altres temes com la necessitat de crear nous habitatges a les Garrigues en general i a les Borges en particular, davant la manca d’oferta en habitatge a la comarca, o la necessitat de combinar la generació d’energia neta amb unes polítiques respectuoses amb el medi i l’impacte en el paisatge.

Visita a l’Ajuntament de les Borges

Posteriorment a la visita pels terrenys del futur polígon industrial, el conseller Tremosa, també ha pogut conèixer l’Ajuntament de les Borges, on ha signat el llibre d’honor i ha mantingut una reunió amb l’alcalde Enric Mir, el director d’Empresa a Lleida, Ramon Alturo, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, el delegat de la Cambra de Comerç a les Garrigues, Enric Vall, la cap de gabinet del Delegat del Govern, Violant Cervera i els representants empresarials del territori.

Prèviament, el conseller Tremosa també ha visitat el municipi d’Alfarràs, on ha mantingut una trobada amb el seu alcalde, Joan Carles García, i ha pogut conèixer les vinyes i el celler Lagravera.