L’esportista garriguenc Víctor Sans presenta la seva pròxima expedició al K2

L’esportista borgenc Víctor Sans inicia la setmana que ve l’expedició per fer el cim del K2 i del Broad Peak, al Pakistan, una iniciativa que serà finançada pel consistori borgenc, el Consell Comarcal de les Garrigues i altres entitats de la comarca com el CTT Borges, el celler Mas Blanch i Jové o el Centre Excursionista les Borges – Garrigues, a canvi de la difusió de la marca ‘Borges Capital de l’Oli’ i de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues.

Així ho ha anunciat en el transcurs de l’acte de presentació, que s’ha dut a terme aquest dimecres a la Sala de Plens de l’Ajuntament de les Borges, i que ha comptat amb la participació de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir; de la regidora d’Esports del consistori borgenc, Maricel Viladoms; del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; de l’esportista garriguenc Víctor Sans i del president del Centre Excursionista de les Borges, Jordi Giménez.

Sans es convertirà en el primer garriguenc a assolir el cim del K2 i realitzarà una expedició en solitari i sense oxigen suplementari, que començarà amb una ascensió al Broad Peak, la dotzena muntanya més alta de la terra i, a continuació, i una vegada s’hagi aclimatat a les condicions meteorològiques i a la latitud de la zona, es disposarà a assolir el cim del K2, la segona muntanya més alta del planeta, a la serralada de l’Himàlaia.

Durant la presentació, l’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha donat l’enhorabona a Sans per “assumir aquest repte, amb les dificultats que comporta”, i li ha donat les gràcies per ajudar a difondre el valor del territori a través d’aquesta iniciativa.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues ha definit l’expedició com un “projecte engrescador” que “donarà veu a la nostra comarca, que sempre ha tingut una tradició esportista important”. Ha coincidit amb la regidora d’Esports borgenca, Maricel Viladoms, que també ha manifestat el suport de tot el consistori a la iniciativa. “Quan vam ser coneixedors d’aquesta expedició, totes i tots vam estar d’acord a donar un cop de mà en el finançament”, ha dit Viladoms, que ha desitjat sort a l’esportista en aquest nou repte.

En l’acte, Sans ha detallat que a causa de la pandèmia i les restriccions, ha hagut de modificar el viatge i té previst marxar el pròxim dimecres, 16 de juny, en comptes de fer-ho el dia 10, tal com havia plantejat inicialment, de manera que l’expedició es pot allargar fins a finals d’agost.

L’esportista s’ha mostrat molt il·lusionat amb aquesta aventura i ha dit que “si no surts de casa, no faràs el K2”, malgrat que ha recordat que “la muntanya i la meteorologia són les que manen”. Les principals dificultats a què s’haurà d’enfrontar Sans, a banda de la temperatura, que acostuma a rondar els 30 graus sota zero, però que pot arribar fins als 70, són les allaus i les canals que hi ha durant el recorregut, que és especialment complicat a la Piràmide Negra, entre el segon i el tercer campament del K2. “És la part més tècnica que cal assolir”, ha dit.

L’expedició es podrà seguir a través d’un rastrejador que Sans durà amb ell i que permetrà seguir en directe el viatge a través d’Internet, conèixer la ruta que ha seguit i el punt exacte en què es troba. L’esportista lluirà durant l’expedició un anagrama de la marca ‘Borges Capital de l’Oli’ en algunes parts de la seva roba, i durà aquest anagrama als dos cims.

Víctor Sans, el primer lleidatà a assolir el cim del K2

El muntanyenc Víctor Sans és un esportista polivalent de les Borges Blanques amb experiència en totes les modalitats de muntanya, entre les quals destaca en alpinisme, escalada en roca i en gel, esquí de travessia, descens de barrancs i orientació, entre altres. Sans, que actualment exerceix de bomber professional, va descobrir la seva passió per la muntanya durant l’adolescència, i l’any 2002 fou seleccionat com a membre de la selecció Espanyola d’Alpinisme, fins al 2006. També ha participat en multitud de competicions d’esports d’aventura, tant en l’àmbit català i espanyol com a escala mundial. Al territori, ha organitzat molts esdeveniments esportius, com és el cas de les diferents pedalades per les Garrigues, i ha estat col·laborador de la Cursa de l’Oli de la Fira. La seva primera expedició a l’Himàlaia, l’any 2004, va suposar l’inici de nombrosos viatges que l’han dut arreu del món.