L’Ajuntament de les Borges Blanques ha dut a terme aquest diumenge, 15 d’octubre, el tradicional acte d’homenatge al qui fou president de la Generalitat, Lluís Companys, amb motiu de la commemoració del seu assassinat per part del règim franquista el 15 d’octubre del 1940.

Aquest any, al ser en diumenge, l’acte no s’ha fet al vespre sinó a les 12 hores, i ha comptat amb la participació de representants dels tres grups polítics amb presència a l’Ajuntament (Borges per la República, ERC i Junts per les Borges Blanques), del Consell Comarcal de les Garrigues i membres de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Núria Palau per part de Junts i Montse Casals per part d’ERC han fet els seus parlaments i partits, institucions i entitats han fet ofrenes florals al monument dedicat a Companys a la Plaça de la Llibertat.

L’historiador Marc Macià ha repassat la trajectòria de Lluís Companys i la pianista Raquel Peremartí ha interpretat  interludis musicals, en un acte conduït per Montse Esteller. Els assistents han finalitzat l’homenatge cantant l’himne dels Segadors.

Comissió institucional i civil

El plantejament i els detalls d’aquest acte es van consensuar en una comissió creada fa dues setmanes, integrada per l’alcalde i regidors dels tres grups polítics de l’Ajuntament i representants d’Òmnium Cultural a les Garrigues, ANC, Comissió Ciutadana per la Memòria, Ateneu Popular Garriguenc i Arxiu Comarcal de les Garrigues. Més enllà del 15 d’octubre, el grup té la perspectiva de ser un espai d’elaboració de propostes en matèria de memòria històrica.

Representació al Tarròs

Aquest diumenge, a la mateixa hora que l’acte de les Borges, tenia lloc al Tarròs, poble natal de Lluís Companys, l’homenatge institucional organitzat per la delegació del Govern a Lleida, la Diputació, l’Ajuntament de Tornabous i el Consell Comarcal de l’Urgell i presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart.

Per primera vegada, l’Ajuntament de les Borges hi ha tingut representació, encapçalada per l’alcalde, Josep Farran, que ha estat acompanyat del tinent d’alcalde Salvador Noguera i el regidor de Cultura, Enric Cañero.

Amb l’assistència a l’acte, el govern municipal de les Borges vol reforçar i explicitar la voluntat de col·laboració estreta entre l’Espai Lluís Companys del Tarròs i l’Espai Macià de les Borges Blanques per revertir en una agenda de polítiques de memòria que sigui de referència a Ponent.

Cal recordar que els dos ajuntaments acaben de signar un conveni de col·laboració per impulsar i dinamitzar els dos equipaments, establint una entrada combinada als dos espais a un preu reduït..