Aquest divendres, 25 de desembre, a les Borges Blanques està previst un acte conjunt organitzat per l’Ajuntament de les Borges Blanques,  forces polítiques i diverses entitats del municipi per retre homenatge a la figura de Francesc Macià, 122è president de la Generalitat de Catalunya que enguany commemora el 87è aniversari del seu traspàs. 

L’acte tindrà lloc a les 11.00 hores davant de l’Espai Macià, ubicat al centre històric de la ciutat, i estarà encapçalat per l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el Secretari General del Departament de Cultura de la Generalitat, Lluís Baulenas. També han confirmat la seva assistència el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, el coordinador de Junts per Catalunya a la vegueria de les Terres de Lleida, Eloi Bergós, la número 2 de la llista de Junts a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, Cristina Gasol,  la cap de llista d’ERC per Lleida a les eleccions del 14-F al Parlament, Marta Vilalta, el coordinador d’Òmnium Cultural Lleida-Ponent, Emili Farré, el coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana a les Borges Blanques, Josep Maria Andreu, així com la majoria dels regidors i regidores de l’Ajuntament de les Borges Blanques.

Al llarg de l’acte intervindran els diferents partits polítics i es durà a terme una ofrena floral a la figura del president Macià. L’homenatge es desenvoluparà amb un seguit de mesures de prevenció contra la Covid-19 com la distància social i l’ús obligatori de mascareta.

La regidora de governació, Núria Palau, ha explicat que l’homenatge a Macià és un dels pocs actes que s’han mantingut enguany “en un exercici de responsabilitat davant l’evolució de la pandèmia, que ha obligat a replantejar el programa d’actes que cada any s’organitzaven a les portes de Nadal”. És per aquesta raó que el consistori ha optat per no celebrar el Parc de Nadal ni representar la tradicional obra “Els Pastorets” de Josep Maria Folch.

Macià, molt vinculat a les Borges

Francesc Macià, 122è president de la Generalitat de Catalunya, va néixer a Vilanova i la Geltrú el 21 de setembre de 1859, tot i que era fill d’una família originària de les Borges Blanques, que es dedicava al comerç de vi i de l’oli, per la qual cosa va estar molt vinculat a les Garrigues. Macià va morir el dia de Nadal de 1933 i, per aquest motiu, fa dècades que les Borges Blanques li ret un homenatge el 25 de desembre.