L’Ajuntament de les Borges Blanques ha organitzat per aquest dijous, 16 de setembre, una sessió informativa que té per objectiu presentar la nova edició dels pressupostos participatius. A través d’aquesta xerrada, els veïns i veïnes que ho desitgin es podran informar de les fases que tindrà el procés participatiu, i de tots els formalismes i documentacions necessàries per presentar propostes.

La sessió es desenvoluparà a partir de les 19 hores, a la Sala Maria Lois de la Biblioteca borgenca. A més a més, també s’emetrà en streaming pel canal de YouTube de l’Ajuntament de les Borges Blanques (https://www.youtube.com/watch?v=R8wppyLBmPU) i s’habilitaran els comentaris de la retransmissió per tal que es puguin fer preguntes en directe. La sessió arriba després que aquest 13 de setembre, els borgencs i les borgenques rebessin una guia informativa dels Pressupostos Participatius en format tríptic a les seves bústies.

Per aquesta edició, el consistori borgenc ha dotat amb 50.000 euros del pressupost municipal del 2021-2022, que serviran per fer realitat la proposta guanyadora, que s’escollirà el desembre del 2021 d’entre totes les que arribin, i que es portarà a la pràctica durant l’any 2022. Una decisió que es va prendre davant la dificultat de recollir propostes, fer les votacions i executar tot el projecte en un mateix any.

El procés de participació

Els veïns i veïnes que ho desitgin podran presentar les seves propostes, a través d’un formulari en paper o telemàtic, del 17 de setembre al 3 d’octubre. A continuació tindrà lloc la selecció de les propostes que s’adeqüin a diversos criteris com la viabilitat econòmica i tècnica, i que està previst que s’allargui fins al dia 29 d’octubre. Finalment, està previst que els borgencs i borgenques puguin participar en la votació popular del 22 de novembre al 5 de desembre, moment en què es donaran a conèixer els resultats de les votacions i, per tant, el projecte que s’acabarà fent realitat.

Durant tot el procés, hi haurà una comissió integrada per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament que s’encarregarà de fer un seguiment del procés, i també d’una comissió tècnica que comprovarà la viabilitat de les propostes que s’hi presentin.

Les propostes

Els veïns i veïnes de les Borges poden fer arribar al consistori propostes de tota mena, sempre que no superin la quantitat fixada per al procés, de 50.000 euros, i facin referència a inversions i no pas a serveis ni a ajuts. Les propostes presentades han de tenir una redacció concreta, ser viables tècnicament i sostenibles, a curt i a llarg termini, i no poden suposar la contractació de nou personal per part del consistori. També és important que les iniciatives que s’hi presentin siguin inclusives socialment i d’interès general per a tota la ciutadania de les Borges.

Totes les persones majors de 16 anys podran fer un màxim de dues propostes en aquest procés participatiu. En les votacions, només ho podran fer les persones que estiguin empadronades al municipi de les Borges i siguin majors de 16 anys.