L’Ajuntament de les Borges Blanques convoca una manifestació davant del CAP de les Borges Blanques, aquest dissabte, 18 de novembre, a les 12 hores, per reclamar el servei de radiologia.

S’ha convocat als municipis de l’ABS de les Borges Blanques (15 en total), a les federacions de Ponent de partits polítics (ERC, Junts, PSC, Comuns i CUP i diputats corresponents), a diferents entitats de gent gran i esportives i a les AFAs.

De moment han confirmat explícitament la seva assistència les alcaldies de Juneda, Arbeca, l’Albagés, Castelldans, l’Espluga Calba, Vinaixa i les Borges, i la resta de localitats han manifestat el seu suport.

Durant l’acte es llegirà el manifest unitari que mostra el desacord de les parts signants amb l’anunci de la conselleria de Salut, aquest passat setembre, de descartar la dotació del servei de radiologia a l’ABS de les Borges, tot i que en anteriors ocasions s’havia compromès a incorporar aquest servei.

Els signants del manifest estableixen que disposar d’un servei de radiologia a les Borges evita desplaçaments dels pacients i afavoreix l’atenció sanitària de proximitat, i denuncien que es prioritzi la rendibilitat econòmica davant d’aspectes socials.

S’ha animat la població a que vinguin a manifestar-se amb radiografies, per tal de mostrar la importància del servei per a les garriguenques i els garriguencs.

L’Àrea Bàsica de Salut de les Borges, inclou les poblacions de les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Castelldans, Cervià, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, l’Albagés, l’Albi, l’Espluga Calba, la Floresta, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa.

Manifest

Davant de l’anunci del Servei Català de Salut de denegar de manera definitiva el servei de radiologia al CAP de les Borges Blanques, al·legant ineficiència del servei, els sotasignants expressem el nostre total desacord i instem a que es reconsideri aquesta decisió.

L’any 2010, quan es va inaugurar el nou edifici del CAP de les Borges Blanques, el govern de la Generalitat ja es va comprometre a incorporar el servei de radiologia, i fins i tot es va arribar a adjudicar la compra dels aparells a una empresa. Tretze anys després, el CAP continua sense aquest servei. Salut descarta la dotació del servei argumentant que pel volum de població no seria eficient tècnicament, un aspecte que, en canvi, no s’ha tingut en compte a altres àrees de Salut, com la de Montblanc, que l’any passat estrenava servei de radiologia tot i tenir menys població en conjunt. El mateix Institut Català de la Salut difonia aquest novembre una campanya de recordatori de la importància de disposar de radiologia als CAP perquè evita desplaçaments als pacients i afavoreix l’atenció sanitària des d’una major proximitat.

Cal tenir en compte que les Garrigues és una comarca cada vegada més envellida, segons les dades oficials del cens de l’any 2022, hi resideixen un total de 19.011 persones, un 5,9% menys que el 2012, per tant, la proximitat dels serveis és fonamental de cara a la qualitat de vida dels seus habitants.

L’Àrea Bàsica de Salut de les Borges inclou, a més de la capital comarcal, les
poblacions de Juneda, Arbeca, Castelldans, Cervià, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, l’Albagés, l’Albi, l’Espluga Calba, la Floresta, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. Garantir l’accés òptim als serveis bàsics per a totes i tots aquests garriguencs, i en especial el col·lectiu de la gent gran, hauria de ser una prioritat per a qualsevol govern municipal, més encara en un context de despoblament de nuclis rurals.

Els ajuntaments, entitats i col·lectius signants d’aquest manifest denunciem que es prioritzi la rendibilitat econòmica, deixant com a bona i definitiva la política de retallades que va frenar la inclusió del servei, i s’oblidin els aspectes socials. Per tot plegat, reclamem que es reconsideri de manera favorable la proposta de resolució sobre el servei de radiologia al CAP de les Borges Blanques.