“L’escola no és una bombolla separada de la resta de la societat”. Així s’ha expressat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en el transcurs de la roda de premsa per informar sobre el treball coordinat que des dels departament de Salut i d’Educació s’està duent a terme per garantir i reforçar les actuacions per la Covid-19 als centres educatius de la demarcació de cara al curs 2020-2021. El delegat ha afirmat que “si les dades epidemiològiques de la societat són bones, també tindrem una bona situació escolar; si en el conjunt de la societat la situació epidemiològica és complexa, tindrem un curs escolar difícil”. Per això, ha dit, és molt important que la ciutadania sigui conscient que “el millor que podem fer tots per ajudar a l’escola del nostre país és que tinguem una situació epidemiològica favorable”.
Farré ha remarcat que la societat lleidatana ha fet els darrers dies un esforç “molt notable” que ha resultat “reeixit”, com ho demostra el comportament de l’índex del risc de rebrot del virus i la taxa d’incidència dels darrers set dies per cent mil habitants a la Regió Sanitària de Lleida, que han passat de ser les magnituds territorials més elevades de Catalunya a reduir-se clarament fins a situar-se, després de molt de temps, per sota dels índexs del conjunt del país. L’índex de risc de rebrot havia arribat a superar el valor 900 i ara se situa al voltant del valor 147; pel que fa a la taxa d’incidència dels darrers set dies per cent mil habitants, al juliol va pujar fins als 380 i en aquests moments s’ha moderat fins als 80. Farré ha assegurat que cal mantenir aquest esforç “encomiable” i aquesta tendència al llarg del curs perquè són “la manera sòlida que tenim per assegurar el bon estat i funcionament de les escoles i la protecció de la comunitat educativa”.
483 docents vulnerables que requereixen mesures protectores
El director dels Serveis territorials d’Educació, Carles Vega, ha explicat que els mesos de juliol i agost el departament d’Educació ha elaborat un informe per conèixer la vulnerabilitat del personal que treballa en els centres. Pel que fa als docents d’Infantil, Primària i Secundària, s’han comptabilitzat 483 casos de vulnerabilitat que requereix algun tipus d’accions protectores específiques. D’aquests, 277 docents gaudiran d’algunes mesures de reforç, com ara l’ús de determinats tipus de mascaretes, i a uns altres 206, que presenten major vulnerabilitat, se’ls adaptarà el seu lloc de treball i, si això no és possible o bé la sensibilitat de l’afectat és prou alta, se’ls donarà la baixa laboral.
Les baixes laborals per Covid-19 sumen fins ara 141 docents. 125 corresponen a persones vulnerables; set són professionals vulnerables que ja estaven de baixa prèvia per Covid-19; i uns altres nou són docents no sensibles.
El conjunt de baixes laborals per totes les causes gira al voltant de les 500 en els centres públics, un 8% del professorat. Aquestes places quedaran proveïdes entre avui i demà.
El Procicat actualitza les darreres mesures sanitàries en l’àmbit educatiu
El Comitè Tècnic del Procicat ha donat el vistiplau a l’adaptació, revisable si canvia el context epidemiològic, d’algunes de les mesures previstes en “Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia”, aprovat el 3 de juliol.
En relació a l’ús de mascareta:
.- A secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults, l’ús de mascareta serà obligatòria també quan s’està amb el grup de convivència dins de l’aula.
.- El seu ús serà obligatori a primària -a partir de 6 anys- quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori així ho indiquin. Paral·lelament al Procicat, Salut i Educació han acordat que l’obligació de mascareta s’allargarà durant les dues primeres setmanes de curs, per indicació de l’Agència de Salut Pública. Passat aquest període, es revisarà l’obligatorietat a partir dels 6 anys, i es determinarà en funció del territori i estat de la pandèmia. Tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta, en funció de les condicions de la pandèmia.
.- Quan a ús de mascaretes per a professionals adults dels centres educatius (docents, administratius i personal subaltern i de suport), igual que en qualsevol entorn comunitari, en els centres educatius seran obligatòries. Per als docents del primer i segon cicle d’educació infantil, la mascareta no serà exigible quan el seu ús, per raó de l’activitat docent, pugui interferir greument en l’objectiu pedagògic. Aquesta indicació es podria revisar segons les dades de la evolució de la pandèmia i/o dels contagis en els centres docents per aquestes edats.
Reunions
Tant les que siguin entre el centre i les famílies com les que s’han de dur a terme entre professionals del centre educatiu han de ser telemàtiques a excepció d’aquelles que siguin com màxim de 10 persones i imprescindibles de fer presencialment, a les que sempre cal aplicar totes les mesures de prevenció (mascareta, distància, rentat de mans, neteja, desinfecció i ventilació de l’espai, etc.).
Control de símptomes
Es recomana que els centres docents realitzin un control diari de la temperatura dels alumnes. Carles Vega ha apuntat que ja s’està distribuint una primera remesa de termòmetres als centres educatius i que la setmana vinent es completarà aquesta distribució. Cal recordar que Educació recomana als pares i mares que no portin els infants a l’escola si detecten febre superior als 37,5 graus i/o altres símptomes associats al coronavirus ja coneguts.
Cribatges poblacionals
El Procicat ha donat el vistiplau a la nova mesura de fer un cribratge poblacional utilitzant les escoles i instituts des de la tercera setmana de setembre segons indicacions de vigilància epidemiològica i prioritzant les escoles on hi hagi casos.
No portar a l’escola nens amb símptomes compatibles amb el Covid-19
Per la seva banda, la gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha afirmat que “si es compleixen les normes bàsiques de prevenció, no hi hauria d’haver un risc més alt de contagi dins l’escola que fora”. Per això ha insistit que “ara més que mai cal potenciar la responsabilitat de les famílies, de no portar els nens a l’escola si tenen qualsevol símptoma compatible amb el coronavirus”. Així mateix, Farreny ha apel·lat a la responsabilitat de la societat, “probablement encara hem de renunciar un temps més a una sèrie d’activitats que són opcionals per preservar l’educació que han de rebre els nens i nenes del nostre país, i per això hem d’evitar les activitats socials i familiars que no siguin necessàries, cal estar alerta i no abaixar la guàrdia, ja que estem veient que hi ha un repunt de casos en aquests àmbits”, ha subratllat.
Referent Covid Salut i Escola
De cara a l’inici del curs escolar, cada centre educatiu tindrà assignat un Referent Covid Salut i Escola, que serà un professional, no clínic, amb coneixement del sistema sanitari i amb capacitat de mobilitzar tots els recursos del sistema, que formarà part de l’equip d’atenció primària de referència del centre educatiu, i que s’encarregarà de resoldre o vehicular tots els dubtes relatius a la Covid-19 que puguin sorgir a les escoles. Aquestes persones estan rebent ja una formació específica per a dur a terme la seva tasca. Està previst contractar 33 Referents Covid Salut i Escola a la RS Lleida. Avui se n’incorporen 10 i dilluns que ve la resta; a la RS Alt Pirineu i Aran es contractaran 8 referents que s’aniran incorporant en els pròxims dies.
Entre dilluns i dimecres, Salut ha realitzat formació telemàtica a les direccions dels centres educatius de Lleida i Alt Pirineu i Aran sobre les mesures de seguretat davant la Covid-19. La formació està coordinada per la Subdirecció general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública conjuntament amb el Departament d’Educació, amb formadors tant de Salut com d’Educació. Inclou el visionat de dos vídeos sobre el protocol de gestió de casos, les intervencions dels formadors per si cal puntualitzar alguns aspectes que puguin generar dubtes i a continuació s’obre un xat per a les preguntes.
A més, s’ha obert el canal de Telegram/Salut Escola d’informació per la ciutadania on s’informa de tots els protocols i les novetats que s’aniran succeint els propers dies i setmanes en relació a la Covid-19.
Pel que fa al Projecte Escoles Sentinella, presentat ahir pels departaments de Salut i Educació, que es durà a terme en una cinquantena de centres escolars de tot Catalunya, Farreny ha explicat que s’està acabant de treballar quins centres de la RS Lleida i RS Alt Pirineu i Aran en formaran part. Aquest projecte complementarà l’estratègia de cribratges poblacionals dirigits en l’àmbit escolar, que s’iniciaran a partir del 20 de setembre fins al 31 d’octubre. Salut Pública serà qui determinarà on es fan aquests cribratges poblacionals en funció d’on apareguin nous casos.
Actualització de la situació assistencial a la RS Lleida
Pel que fa a la situació assistencial, Farreny ha destacat que la RS Lleida es troba en una “situació estable a nivell assistencial, assumint que haurem de conviure amb una situació basal a nivell hospitalari, amb dos plantes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova dedicades a pacients de Covid-19, i dos unitats d’UCI per atendre persones amb Covid-19”.
En relació amb l’activitat quirúrgica, Farreny ha explicat que s’està recuperant l’activitat ajornada. “Ara estem entre el 50 i el 60 % de la programació quirúrgica, i esperem arribar al 100% a final de mes, gràcies a l’esforç important que estan fent les àrees quirúrgiques d’ambdós hospitals”, ha dit.
Actualment, a la RS Lleida hi ha 81 persones ingressades a la xarxa pública i privada amb Covid-19, i 20 persones (entre positius i contactes) es troben allotjades als dispositius d’aïllament alternatius (La Manreana, l’Hotel Rambla i l’Hotel Ibis). Farreny ha explicat que en els pròxims dies, alguns d’aquests dispositius es reordenaran i s’ajustaran.
“La idea és disposar d’un espai de Salut, com l’Hotel Nastasi, preparat per atendre la casuística de final d’infecció, i estem treballant per disposar d’un espai a la regió de Lleida per a casuística més social, per a aquelles persones que tenen problemes per realitzar un correcte aïllament. Intentarem que sigui un espai mancomunat de gestió conjunta amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i aviat en podrem donar més detalls”, ha avançat la gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.
Cribratges massius a la RS Lleida i RS Alt Pirineu i Aran
En la darrera setmana, s’han realitzat gairebé 4.200 proves PCR amb un índex de positius d’un 7%. Continuen els cribratges poblacionals als municipis que han tingut una alta incidència sostinguda en el temps. Avui es fan cribratges a Puigcerdà i s’està a l’espera dels resultats definitius dels realitzats a Tàrrega i Mollerussa, dilluns i dimarts, respectivament. Aquests cribratges massius serveixen per detectar les persones asimptomàtiques, reduir la velocitat i tallar les cadenes de transmissió, i complementen la tasca de control de la pandèmia que fa l’Atenció Primària amb la detecció de persones simptomàtiques.