La 60a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha refermat aquest dissabte la seva aposta per la gastronomia feta amb oli de qualitat verge extra i ha acollit quatre xoucookings a càrrec de prestigiosos xefs del nostre país, nombroses demostracions gastronòmiques i tastos. Igualment, ha tingut lloc una taula rodona per debatre al voltant del paper que té la dona per garantir el futur del món rural, i s’ha recuperat el Sopar de l’Expositor després de dues edicions sense celebrar-se a causa de les restriccions.

Entre altres actes destacats, el certamen de l’oli garriguenc també ha acollit aquesta tarda la tertúlia ‘El futur del món rural amb ulls de dona, una mirada femenina al territori’, que ha anat a càrrec de la periodista Anna Gómez, de la direcció del Diari Segre; la cuinera i propietària de La Cuina de l’Araceli, Araceli Costa, i la copropietària d’Oli Cometes de la Pobla de Cérvoles, Neus Costa. També hi ha intervingut l’alcaldessa borgenca, Núria Palau, i ha tingut lloc un debat amb el públic.

L’acte ha servit per debatre al voltant del món rural i la gastronomia i el paper que hi juguen les dones. En aquest sentit, totes tres ponents han coincidit a posar de manifest la necessitat de trencar el sostre de vidre, i que cada vegada més dones es reivindiquin com a xefs, obtinguin estrelles Michelin i estiguin a càrrec de cooperatives i productores d’oli. També s’ha parlat dels avantatges que té el món rural, i l’autoestima que han anat guanyant cada vegada més les terres de Lleida i les Garrigues, que cada vegada generen més oportunitats de futur i permeten desenvolupar el seu projecte a les persones que escullen aquest territori per viure-hi.

La Fira referma l’aposta per la gastronomia

En concret, aquest dissabte de Fira han ofert xoucookings el xef Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou, amb una estrella Michelin; Arnau París, copresentador del programa ‘Cuines’ de TV3; Lluc Crusellas, premi al millor Mestre Xocolater del Món al concurs internacional World Chocolate Masters, i els xefs Oriol Ivern i Jordi Morillo, del restaurant Hisop de Barcelona, amb una estrella Michelin. Igualment, s’han dut a terme diverses demostracions a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida, del xef Lluís Bonillo de l’Aula Gastronòmica de Lleida, de la cuinera Mercè Camins de Fontdepou i del cuiner Josep Ramon Cases, de Sucre i Disseny, així com nombrosos tasts de productes de proximitat a l’Espai Aliments del Territori i tu.

El Sopar de l’Expositor guardona les millors iniciatives de la Fira

A la nit, el Sopar de l’Expositor ha servit per fer entrega dels premis dels concursos firals, i els diplomes a les millors iniciatives. En aquest sentit, s’ha atorgat el Premi a la Tradició a la Xurreria Planella i el reconeixement a la innovació ha estat per a Inkub Homes. Pel que fa als premis de les millors iniciatives, Tortiveg s’ha endut el Premi a la Millor Iniciativa Comercial i el Museu de Cal Pauet ha estat guardonat amb el Premi a la Millor Iniciativa Turística, mentre que Agalla ha estat distingit com a Millor Iniciativa Empresarial. Així mateix, el Sopar de l’Expositor també ha servit per atorgar els premis al disseny i, en aquest sentit, el premi al millor disseny d’estand del Pavelló de l’Oli ha estat per al Molí d’Alcanó, i el premi al millor disseny de producte per a Raig d’Arbeca. Pel que fa al premi al millor disseny d’estand del pavelló comercial ha quedat desert.

La jornada de dissabte ha finalitzat amb el Concert de l’Oli, que ha anat a càrrec de Doctor Prats.