La 57a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha tancat aquest diumenge, 19 de gener, les seves portes amb un extraordinari balanç pel que fa a l’impacte econòmic generat durant els tres dies d’activitat, segons la fórmula de la Federació de Fires de Catalunya, la qualitat dels actes organitzats per posar en valor l’or verd garriguenc i l’afluència de públic i personalitats a un certamen que, de nou, referma la seva condició d’excepcional aparador del millor de la cultura oleícola a casa nostra. En total, i segons dades facilitades per l’alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira les Garrigues, Enric Mir, el certamen ha generat negoci a la ciutat per valor de 2,2 milions d’euros i un 94% dels expositors que han participat en aquesta 57a edició ha confirmat la seva voluntat de tornar a participar en la Fira de l’any vinent. A més a més, un 75% d’ells declara haver millorat la seva xifra de vendes en relació a la 56a edició.

“És un gran balanç, tant pel que fa a l’impacte econòmic generat al territori com per l’interès que aixecat enguany el certamen. Parlem de més d’una vuitantena d’actes, una vintena de xefs de prestigi contrastat que han participat a la Fira i han confiat en nosaltres per donar a conèixer la seva feina i un públic que, de nou, ha tornat a respondre i omplir ell recinte firal”, ha assenyalat un satisfet Enric Mir que, també, ha volgut fer dins del seu discurs de cloenda un reconeixement als productors que han tornat a confiar en la Fira: “Ha estat un any complicat, però els productors han tornat a confiar en el certamen. La collita ha estat modesta i el territori s’ha vist castigat per greus incendis i aiguats, fet que ens ha decidit enguany a potenciar la vessant solidària de la Fira amb l’apadrinament d’oliveres per reforestar les zones afectades per les catàstrofes que es van patir el 2019. En total, plantarem un miler d’oliveres i és necessari reconèixer també l’esforç solidari dels qui han volgut col·laborar”.

A la cerimònia de cloenda, juntament amb l’alcalde de les Borges, han participat també el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó. Tots ells han reivindicat el valor de la Fira com a aparador del sector oleícola garriguenc i evidència del potencial de futur d’un territori que, tot i els desafiaments que afronta, no es rendeix i es destaca com a espai d’excel·lència pel que fa a la producció d’aliments de qualitat.

L’encarregada de dur a terme el parlament final de cloenda ha estat la xef catalana i Creu de Sant Jordi 2016, Ada Parellada, qui prèviament havia ofert un xou cooking, ha definit el certamen com a una fira “de valors”: “A les fires, venim a aprendre. I en aquest cas, aprenem coneixent, assaborint i compartint. La Fira de l’Oli és una fira de valors i, un d’ells, és el de la tenacitat; demostrada per les seves 57 edicions. Quan jo vaig començar a treballar a Semproniana, el meu restaurant, la gent demanava oli de Jaén, torró de Xixona i carxofes de Tudela. Ara, a casa nostra, tothom sap que l’oli és de les Garrigues; el torró, d’Agramunt i les carxofes, del Prat. I tot això ho hem aconseguit plegats. Abans, fa deu anys, aquí hi havien més garrafes que ampolles i ara ja no és així i això significa moltíssim. Jo tinc un restaurant i això em dona un poder, perquè un restaurant és l’espai idoni per difondre els valors que he après en aquesta Fira. Tinc un poder i, alhora, una responsabilitat i adquireixo un compromís que és el de transmetre tot el que m’heu ensenyat aquests dies. I teniu per fet que tornaré”, ha assenyalat.

Millor oli del públic

La cerimònia de cloenda ha servit també per lliurar el premi al millor oli de la Fira segons votació del públic, guardó pel que ha estat triat l’oli d’oliva extra verge Mas del Clos, que ha rebut 161 vots. Com a segon, tercer i quart classificats enguany han quedat respectivament els olis Oligami, dels Omellons, amb 152 vots; Padrí, de Mas Montseny, amb 78; i Verllum, de Cervià de les Garrigues, amb 74. La tarda, a més de pel xou cooking de Parellada, ha estat marcada per una altra demostració culinària dels restauradors de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues 2019.