Aquest dissabte, 18 de gener, s’ha presentat el Catàleg d’experiències oleoturístiques de les Garrigues i el Segrià Sec en la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, on hi han participat 23 empreses del territori. Ha estat impulsat pel Consell Comarcal de les Garrigues, amb la col·laboració de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec. 

El catàleg està emmarcat dins del projecte “Cadena de valor de l’oli a les Garrigues” i ofereix un total de 24 experiències singulars i innovadores, a través de les quals es mostra l’oli d’oliva verge extra des d’una perspectiva totalment diferent: visites a molins i obradors, tastos guiats, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics, formacions i recorreguts pels millors paisatges d’oli del territori.

També hi han participat set restaurants que tenen una vinculació directa i especial amb aquest producte i a través dels quals es pot descobrir la gastronomia de l’oli de les Garrigues i el Segrià Sec.

A l’acte hi han assistit cases rurals, allotjaments turístics, museus i equipaments turístics, restaurants, productors agroalimentaris, tècnics de promoció econòmica, empreses del sector de l’oli, entre d’altres. 

La presentació l’han inaugurat el president de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, Mario Urrea, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó. A continuació, s’ha presentat el catàleg a càrrec del seu coordinador tècnic, Adrià Dalmau, i del coordinador del Pla estratègic “Les Garrigues Fent Camí”, Isidre Pinyol. Per últim, quatre empreses que han participat en el catàleg han exposat algunes de les experiències oleoturístiques:

·       Magda Garret, de la Cooperativa d’Arbeca.

·       Laia Manresa, del Centre de l’Oli de Catalunya de la Granadella.

·       Peter Gil, del PalitrokeRange dels Omellons.

·       Diego Teruel, del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca.

Durant la presentació, s’han entregat exemplars en format paper del catàleg a les empreses i persones assistents.

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha agraït la tasca feta per l’anterior president del Consell Comarcal, Antoni Villas, per la important aposta institucional endegada “per fer valdre les potencialitats del turisme lligat amb l’oli d’oliva verge extra, com a valor afegit que ajudi a sobreviure la comarca”.

Per la seva banda, Isidre Pinyol ha explicat que aquest catàleg “neix del projecte d’oleoturisme que està en la línia 1 de Competitivitat empresarial del Pla estratègic de la comarca 2015-2025, que té com a objectiu el foment del desenvolupament econòmic local i l’ocupació”.

Adrià Dalmau ha fet un repàs dels principals aspectes que es recullen a la guia, ressaltant que “es tracta d’un conjunt d’experiències molt transversals, per poder gaudir de la comarca des de diferents vessants, tant pels seus productes agroalimentaris d’excel·lència com per la seva riquesa cultural, patrimonial i paisatgística”.