Documental ‘La Clandestina: llegir és viure’

La biblioteca del Vilosell es diu La Clandestina, en homenatge a un dels seus conciutadans, Joan Tarragó Balcells, iniciador l’any 1943, d’una biblioteca evidentment clandestina al camp de concentració nazi de Mauthausen. Aquest documental del director Guillem Martos i produït per Llibert Tarragó, recupera el bateig de La Clandestina.

El documental reflecteix l’homenatge fet, el 16 de juny del 2019, pels convilatans i autoritats del Vilosell, en presència de l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, i en honor a Joan Tarragó, fundador l’any 1943 d’una biblioteca clandestina al camp de concentració nazi de Mauthausen (Àustria). Aquell mateix dia, el Vilosell va batejar la seva biblioteca amb el nom de La Clandestina.

Joan Tarragó, nascut el 1914 i exiliat a França el 1939 al final de la guerra civil, traspassat el 1979 a Brive-la-Gaillarde, membre de la direcció de la resistència republicana espanyola a Mauthausen, lluitador entre els lluitadors antifranquistes. Tarragó considerava la cultura com una arma de combat per les llibertats.