La 59a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha fet entrega aquest divendres a la tarda dels premis als seus millors olis segons el Panell de Tasts Oficials d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, que per segon any consecutiu distingeix de forma diferenciada els grans i els petits productors i que ha servit per guardonar l’Hostal Benet, Oli Castelló, Camp de Bellagurda SCCL i Mas Montseny, entre la quinzena de mostres que s’han presentat en cadascuna de les dues categories.

Els olis guardonats en la categoria de grans productors, que són aquells que produeixen més de 3.000 litres, han estat l’Oli Castelló, que ha obtingut el guardó al millor oli verge extra fruitat verd amarg. Per la seva banda, Camp de Bellaguarda SCCL ha estat premiat com el millor oli verge extra fruitat verd dolç, i Mas Montseny ha estat proclamat el millor oli verge extra fruitat madur de la fira. Pel que fa als petits productors, amb menys de 3.000 litres produïts, el Restaurant Hostal Benet ha obtingut la distinció en totes tres categories i aquesta Fira de l’Oli ha servit per premiar tant el seu oli verge extra fruitat verd amarg, verd dolç i madur.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha posat en valor durant l’acte l’esforç de les productores i els productors de les Garrigues, “gent valenta i emprenedora que ha sabut explotar tot el potencial que dona la terra per obtenir-ne un producte de gran qualitat, que ja s’ha convertit en una autèntica exquisidesa que es pot trobar a les botigues gourmet”. Palau també ha reflexionat al voltant de la “professionalització” que han adquirit les persones que produeixen oli al territori i ha dit que “avui fa goig encetar una fira plena dels millors olis envasats en unes atractives ampolles dissenyades amb molt de gust quan, recordo que fa uns anys, totes les persones expositores presentaven l’oli en garrafes”. Per tot això i més, per a l’alcaldessa de les Borges aquest és un certamen necessari per distingir un producte que “des de la tradició s’apropa a l’excel·lència”, ha conclòs.

Degustacions d’olis i tallers completen la jornada de la tarda

Aquest divendres a la tarda, l’entrega de premis als millors olis s’ha complementat amb un seguit d’activitats paral·leles que s’han dut a terme tant al Pavelló de l’Oli com al Pavelló Comercial, entre les quals destaquen les diferents demostracions gastronòmiques de la mà de l’Hostal Jericó de Lleida, de l’Escola d’Hostaleria, així com dos tallers infantils i una entrega de premis escolars. La jornada s’ha completat amb la disputa dels quarts de final de l’Europe Cup entre Asisa Borges Vall i HB Ostrov, al club de tennis taula de les Borges.