La cooperativa de la Granadella celebra el seu centenari posant en marxa la maquinària del nou molí

Aquest cap de setmana, 28 i 29 d’octubre, la Cooperativa de la Granadella va acollir la novena edició de la Fira de l’Oli ‘La Primera Premsada’, una cita anual que coincideix amb l’inici de la campanya de la collita d’olives de la cooperativa, que enguany també commemora el seu centenari.

Durant la celebració, la cooperativa ha posat en marxa la maquinària del nou molí, ubicat en un nou edifici de 2.300 metres quadrats a l’entrada del municipi, a poca distància de les instal·lacions ja existents. Enguany, es preveu una producció d’uns 600.000 quilos, una xifra similar a la de la campanya anterior, que correspondria a un 70% o 80% de la producció habitual.

El nou molí és el resultat de la fusió de la Cooperativa de la Granadella i de la de Torrebesses (Segrià), i pot arribar a molturar fins a 200 tones diàries d’olives, el que suposa un augment de la capacitat productiva de la cooperativa, que fins ara era de 90 tones diàries. A més, compta amb tres línies de producció: una per a l’oli d’oliva verge extra, una altra per a l’oli d’oliva verge extra ecològic i una tercera per a l’oli d’oliva verge extra prèmium. Cal destacar que, amb aquesta nova maquinària, el temps entre l’arribada de les olives i l’obtenció de l’oli s’ha reduït en quatre o cinc hores.

La inauguració del nou molí va ser a càrrec del conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort, on també van participar altres autoritats. Durant la fira també es va presentar l’oli d’oliva arbequina de collita avançada a càrrec d’Àngels Calvo, cap del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya.

Altres activitats que es van dur a terme durant el cap de setmana és la presentació del llibre ‘Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. Cooperativa la Granadella (1920-2022)’, la presentació de l’obra commemorativa del centenari de l’artista Joan de Tanet, un dinar de germanor, fira de productes de proximitat, una caminada entre oliveres, un taller de pintura amb oli, vermut musical i visites guiades al Museu de l’Oli de Catalunya, entre altres.