Les Borges Blanques ja ho té tot a punt per celebrar la 60a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que torna a les Borges Blanques del 20 al 22 de gener del 2023 i que comptarà amb una setantena d’actes, entre els quals destaquen 44 xoucookings amb els quals el certamen referma la seva aposta per la gastronomia feta amb productes de qualitat i proximitat.

La Fira de l’Oli comptarà enguany amb 34 estants vinculats al sector de l’oli de qualitat verge extra, 4 més que l’any passat, i 60 estants vinculats a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat, 11 més que en l’edició anterior, i dels quals 38 es troben al Pavelló Comercial, 16 a la carpa i 6 són exteriors. Igualment, creix la superfície total de Fira, que assoleix els 5.800 metres quadrats, 800 més que en l’edició del 2022. En concret, enguany s’ha instal·lat una nova carpa per als concerts de 1.200 m2 que substituirà l’antiga, de 400 m2.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha explicat que a principis de la setmana passada la Fira ja va arribar al 100% d’ocupació, amb la qual cosa l’organització preveu recuperar les xifres d’abans de la pandèmia. Per tot això, Palau ha explicat que el consistori i el Patronat de Fira encaren aquests 60 anys del certamen “amb molt bones sensacions i molta il·lusió”, ha dit l’alcaldessa borgenca. Palau també ha destacat que, per commemorar aquesta edició tan especial, “retrem homenatge a la gran tasca que han fet ajudant a créixer el món rural i al servei de les Garrigues, tant les persones de fora que ens han ajudat a fer la Fira gran, com als de casa, que l’han organitzat any rere any i han aconseguit consolidar un certamen de gran qualitat”.

Les novetats de la 60a Fira de l’Oli i les Garrigues

Entre les novetats destacades d’aquesta 60a Fira de l’Oli i les Garrigues, hi haurà xefs amb sis estrelles Michelin que oferiran xoucookings i demostracions en directe, el millor mestre xocolater del món, el presentador del cuines de TV3 i grans figures de la gastronomia del nostre país.

La Fira serà inaugurada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i tindrà una clausura dedicada a tots els equips que històricament han fet Fira i als expositors i expositores. Igualment, el certamen d’enguany incorpora un acte completament nou com és un homenatge a tots els qui han donat suport a la fira aquests 60 anys, que serà encapçalat pel president Artur Mas.

També destaca l’agermanament de la Fira d’enguany, que serà amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, mentre que els ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2023, que apadrinaran l’agermanament, seran l’empresari vitivinicultor i enòleg Tomàs Cusiné i la periodista Mireia González. Igualment, el Premi Cultura de l’Oli 2023 serà per a l’Escola Agrària de les Borges, per reconèixer la seva tasca docent durant més de mig segle. Així mateix, Lo Pau de Ponts composarà una cançó per homenatjar els seixanta anys de Fira, i el Concert de l’Oli d’enguany, previst per dissabte a la nit, serà a càrrec de Doctor Prats.

Entre els actes que complementaran un extens programa d’activitats, també destaquen les nombroses propostes infantils, les visites guiades pel terme i l’Oli Experience, així com la Festa dels Tres Tombs, i la Cursa de l’Oli de diumenge, que compleix 20 edicions i comptarà amb 500 participants, 150 més que l’any passat.