El Sindicat de Tarrés incorpora cendra de forns de calç al seu plat estrella de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues

El Sindicat de Tarrés és un dels sis establiments participants en la 31a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que té lloc de l’1 de novembre al 14 de desembre i que enguany incorpora dues noves incorporacions al distintiu Restaurant Verge Extra: Les Cuines de la Llena i el mateix Sindicat de Tarrés. Un any més, la Mostra, organitzada pel Consell Comarcal de les Garrigues, consolida la cuina del territori i l’oli d’oliva verge extra com a senya d’identitat i pilar essencial de la gastronomia garriguenca.

Un menú que gira al voltant de l’oli i les arrels garriguenques

Òscar Balsells, responsable del Sindicat de Tarrés, explica que la proposta per a la Mostra parteix d’un element essencial: el bufet d’olis, un dels trets diferencials de l’establiment. “Comencem amb un bufet d’olis amb 25-30 olis, tots de la comarca, els millors del món”, destaca. Aquesta degustació dona inici a un recorregut gastronòmic que situa l’oli d’oliva verge extra al centre de l’experiència.

El menú incorpora plats profundament lligats a la identitat del territori, com el pa de ronyó, producte emblemàtic de les Garrigues, o el bacallà amb allioli de codony, elaborat amb codony de les Garrigues Altes, concretament dels Soleràs. Totes les elaboracions comparteixen una mateixa filosofia: cuina propera, honesta i arrelada al producte. “El producte és el principal responsable de l’experiència del nostre client, per això sempre procurem comprar productes locals”, afirma Balsells.

Com a restaurant distingit amb el segell Restaurant Verge Extra, l’ús de l’oli d’oliva de les Garrigues és present en pràcticament tots els plats del menú.

Un steak tàrtar amb identitat pròpia

Un dels plats que ha generat més curiositat entre els visitants és l’steak tàrtar elaborat en directe, que incorpora un element singular: cendra comestible dels antics forns de calç de Tarrés. Aquest ingredient, tradicional i gairebé desaparegut, aporta un toc fumat únic i reforça la voluntat del restaurant de recuperar elements patrimonials vinculats al poble.

La Mostra, un aparador que porta el territori més enllà

Per a Balsells, participar en la Mostra és “una oportunitat perquè gent que no ens coneixia ens descobreixi i, ja que fan l’esforç de venir fins a les Garrigues, també coneguin la comarca”. L’establiment rep visitants no només de la comarca, sinó també de Barcelona, Tarragona i altres punts de Lleida.

La 31a Mostra manté els incentius tradicionals per al públic: una ampolla d’oli nou de 250 ml per a cada parella i el sorteig de sis lots de productes locals, cedits per l’Associació Leader de Ponent a través del projecte Gustum.

La Mostra està organitzada pel Consell Comarcal de les Garrigues amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.