“MÓN” d’Antoni Llena protagonista de l’ANY 10 a La Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové

La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové fou concebuda per Josep Guinovart i inaugurada l’any 2010. Enguany celebra la seva onzena edició (és l’any 10 perquè l’any del començament dedicat a Guinovart va ser batejat com a Any 0). Actualment, compta amb 12 obres exposades de forma permanent enmig del pintoresc paisatge de la Pobla de Cérvoles i a partir d’aquest 19 de setembre comptarà amb una nova adquisició.

Llena (1942), pioner en l’art conceptual i povera a Espanya, defensa, des del começament de la seva carrera, la idea que el món contemporani és un món fràgil on les grans proclames –polítiques i estètiques- han deixat de tenir consistència. Anuncia que el mercat deixarà de ser intercanvi per esdevenir especulació i que la informació es convertirà en desinformació. Una perspectiva que segueix essent plenament vigent en el context actual.

De fet, la seva obra “Món” consisteix en una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català (traducció Jem Cabanes) d’un poema en alemany de Robert Walser: “D’entre el vagareix del món sorgeixen, del tot cofois, uns mons que son molt profunds, que fugen com vagabunds vers uns altres monsque, diuen, son d’allò més preciosos. S’ofereixen bo i corrent, se saginen bo i fugint, el viure els és un migrar-se, ara, a mi, no em preocupen, perquè així puc spirar al món que. És un simple món encara per demolir”.

L’escrit de Walser evoca la idea que el món sempre està en construcció: destruint-se i construint-se constantment. En moviment, en catarsi. Walser fou un dels autors suïsos més importants del segle XX, i la literatura del qual s’endinsava en la quotidianitat i en els petits detalls de la vida, amb una expressió formal innovadora que va influir a autors com Frank Kafka, Susan Sontag, John Maxwell Coetzee o Elfriede Jelinek.

Ja a finals del 2019 s’estava treballant amb l’artista per cercar l’indret de la vinya on es pugués instal·lar aquesta peça. L’Antoni Llena cercava un lloc que el cridés. Aquest espai fou la part de darrera de la Cabana del Guino, una petita cabana de volta de finals del segle XIX i que en Llena va rebatejar com La Barraqueta. Un lloc salvatge, com un pessebre, per poder parar-se, veure el cel i llegir. El seu espai, dins de l’espai de La Vinya dels Artistes.

En aquest indret l’obra de Llena s’arrapa com un cep a les parets velles de la ruïna. Un poema ocult, com allò viscut durant la infància, que no mor mai i sempre t’ho tornes a trobar i et permet reviure emocions amagades entre les pedres de la memòria.

La inauguració que se celebrarà el proper 19 de setembre comptarà amb uns 350 assistents que també podran visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes.

La festa totalment a l’aire lliure comptarà amb l’espectacle del Col·lectiu Free’t “Cuirasses i Nius” i un berenar-sopar maridat amb vins del celler i música de Bach.

Les entrades, molt limitades, es van posar a disposició del públic a 35 euros i també es pot participar als concursos d’Instagram i de Facebook del celler Mas Blanch i Jové per aconseguir algunes de les invitacions que es sortegen.