Presentació del projecte d’arts escèniques ‘Plançó: circuit escena jove Ponent Pirineu’

‘Plançó: circuit escena jove Ponent Pirineu’ ha presentat la seva primera temporada en roda de premsa aquest divendres, 28 d’octubre, a les Borges Blanques. Igualment, a les 19 hores, la capital de les Garrigues ha acollit la primera de les set accions previstes al Pavelló de l’oli amb un taller i un espectacle al voltant de les danses urbanes.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, que agraït la gran tasca del projecte Plançó a l’hora d’acostar els joves al món de la cultura i les arts escèniques, a la vegada que ha posat en valor que la capital garriguenca aculli aquesta primera sessió, després dels bons resultats de les proves pilot.

Per la seva banda, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura, Josep Vives,  ha destacat la gran força dels municipis implicats, però sobretot del jovent que ho fa possible, i que ja comencen a fer pinya i teixir relacions arreu del territori. Igualment, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha destacat que l’èxit d’aquest projecte amb joves es troba en el fet que “els heu deixat parlar a ells”, ha explicat. Per a Rufach, s’ha gestat un gran projecte i ara és important fer-lo créixer any rere any.

La presentació també ha comptat amb la participació del coordinador de Plançó, Xavier Iglésias, i de la tècnica de Cultura del consistori borgenc a càrrec del projecte, Meritxell Cucurella, que han donat a conèixer tota la feina feta i han posat en valor les ganes del jovent, que ha superat expectatives. L’acte també ha comptat amb la participació de la regidora de Joventut de l’Ajuntament de les Borges, Maricel Viladoms, representants dels ajuntaments de Juneda, Alcoletge i Balaguer, en tant que participants en el projecte, i la tècnica de joventut borgenca Íngrid Florejachs, que ha conduït l’acte.

La sessió inaugural d’aquest divendres a les Borges

Aquest divendres a les 19 hores, ha tingut lloc l’arribada i la benvinguda del jovent dels diferents municipis, al Pavelló de l’Oli de les Borges. A continuació, a partir de les 19.30 hores, s’ha realitzat un taller de dansa per al jovent i, a les 21.30 hores, després d’una pausa per fer un entrepà, els assistents han pogut gaudir de l’espectacle ‘Transmissions’, a càrrec de la companyia homònima. La proposta és una conferència ballada que combina música, audiovisuals, paraula i moviment en viu per a explicar les danses urbanes

El projecte Plançó

Plançó sorgeix en el marc de la Xarxa de cooperació territorial de Lleida del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM), que gestiona el Departament de Cultura. Es tracta d’un projecte mancomunat, coordinat per Xavier Iglésias Rué, que compta amb el finançament del Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i els 15 ajuntaments participants de la província de Lleida: Alcarràs, Alcoletge, Alpicat, Balaguer, Cervera, Juneda, les Borges Blanques, la Seu d’Urgell, Lleida, Mollerussa, Rosselló, Tàrrega, Torrefarrera, Tremp i Guissona.

El projecte Plançó neix amb la vocació de facilitar l’accés a la Cultura als joves en un territori amb menys població i menys equipaments escènics que altres indrets de Catalunya. La voluntat és oferir un espai per crear una comunitat cultural de joves en el territori.

Calendari de la primera temporada

Dels 15 municipis participants, els 7 que disposen d’equipaments programaran els espectacles i la resta s’ocuparan de donar suport amb els desplaçaments i de la consolidació dels grups de joves participants. Les accions d’aquesta temporada, inclouran espectacles de ballet contemporani, danses urbana, teatre i circ amb produccions diverses que abordaran temàtiques d’interès per als joves.

Després de l’acció d’obertura de dansa a les Borges Blanques, n’hi haurà una mensualment fins al mes d’abril. Al novembre es programarà al Teatre la Lira de Tremp, l’obra “Cr#sh (tothom pot caure)” de la companyia Meaculpa que aborda la qüestió de la salut mental i l’ansietat, el mes de desembre el Teatre Municipal de Balaguer es programarà l’espectacle de circ “Suspensión” de la companyia Neuveuno. El mes de gener es programarà l’obra Plàncton a l’Auditori Enric Granados de Lleida que reflexiona sobre la sostenibilitat mediambiental en aquest moment de crisi climàtica, al febrer al Teatre Foment de Juneda es podrà veure l’adaptació teatral de la novel·la de Mercè Rodoreda “Quanta, quanta guerra” per la companyia Farrés brothers. El mes de març al Teatre el Casino d’Alcarràs, coincidint amb el 8-M, l’espectacle reflexionarà al voltant de la perspectiva de gènere i finalment la temporada clourà amb una jornada de dos dies a La Seu D’Urgell amb un espectacle de circ..