Les Borges homenatja l’exfutbolista i entrenador de futbol Ramon Espasa

Prop de 500 persones han assistit aquest diumenge a l’acte d’homenatge a l’exfutbolista i entrenador de futbol Ramon Espasa, que s’ha celebrat a les Borges Blanques per reconèixer la trajectòria i dedicació d’un dels fundadors de l’Escola de Futbol de les Garrigues i jugador i entrenador del Futbol Club Borges, i que aquest passat mes de febrer va morir víctima de la covid-19.

L’acte ha tingut lloc al camp de futbol de les Borges, que des d’aquest diumenge s’ha rebatejat com a Camp de Futbol Ramon Espasa. Hi han assistit l’alcalde de les Borges, Enric Mir; la regidora d’Esports del consistori borgenc, Maricel Viladoms; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; el conseller d’Esports, Joan Leiva; l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janès, i diversos regidors i regidores del consistori segrianenc, en què Espasa desenvolupava la seva feina de gerent del Patronat Municipal d’Esports; el president i el vicepresident de la Federació Catalana de Futbol Joan Soteras i Josep Llaó; el president de l’Escola de Futbol Garrigues, Xavier Garrós; el president del Futbol Borges, Àngel Rodríguez, i els familiars d’Espasa.

L’homenatge ha començat amb l’acte de destapar la retolació amb la nova nomenclatura del camp de futbol en honor a Ramon Espasa i, a continuació, han tingut lloc uns emotius parlaments a càrrec de les diferents autoritats i també de la família d’Espasa, entre els quals la seva dona Iolanda, el seu germà Josep Maria i els seus tres fills, Aitor, Aina i Aroa, que han servit per recordar les diferents facetes d’Espasa i el seu paper cabdal per a l’esport garriguenc.

En el seu parlament, l’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha recordat la seva “brillant trajectòria com a entrenador, jugador i ambaixador del territori” i ha assegurat que ens hem de sentir “molt orgullosos d’haver tingut el Ramon entre nosaltres i haver pogut aprendre amb ell”, alhora que ha animat els joves a “seguir el camí que ell va marcar i a mantenir el seu llegat com a patrimoni immaterial de gran valor”.

En el moment de destapar la placa, la regidora Maricel Viladoms ha recordat la part més humana d’Espasa i s’ha mostrat orgullosa del nou nom de l’espai, “per tal que tots el puguem recordar i les noves generacions sàpiguen que el futbol borgenc va tenir un impulsor sense el qual tot això hauria estat molt més difícil i que les Borges van tenir la sort de tenir un veí i un amic que ens van fer a tots nosaltres una mica millors”, ha dit.

Alcarràs i les Borges, agermanats per Ramon Espasa

Per la seva banda, l’alcalde d’Alcarràs ha recordat els seus inicis com a entrenador als anys 90 a Alcarràs i ha explicat que “va formar grans jugadors, i també grans persones, amb actitud i respecte”. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues l’ha recordat com “una persona entregada i compromesa a transmetre valors” i ha dit que “la seva vida era l’esport i la família”.

Els representants de la Federació Catalana de Futbol han fet entrega a la dona d’Espasa d’un trofeu commemoratiu i d’una camiseta de la Federació; els representants de l’esport garriguenc li han fet entrega d’una placa i, per la seva banda, la família d’Espasa ha obsequiat amb una fotografia seva els representants del futbol garriguenc i borgenc. Les intervencions han finalitzat de la mà dels familiars de Ramon Espasa, que n’han recordat la seva part més pròxima i familiar.

En acabar els parlaments, els assistents han guardat un minut de silenci en homenatge a l’exfutbolista i entrenador i, a continuació, s’ha disputat un partit de futbol entre l’Escola de Futbol les Garrigues i l’Escola de Futbol Baix Segrià. Abans d’iniciar el partit, s’han enlairat globus per part dels dos equips amb els quals Espasa va tenir una estreta relació.