Els consellers Jordà i Bargalló inauguren el curs 2019-2020 de les Escoles Agràries a les Borges

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat de forma oficial el curs 2019-2020 de les Escoles Agràries de Catalunya, aquest divendres, a l’Escola Agrària de les Borges Blanques. En l’acte, han estat acompanyats per l’alcalde de la capital de les Garrigues, Enric Mir, i del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, entre altres càrrecs públics i representants del món agrari i educatiu garriguenc.

En acabar la visita al centre educatiu agrari, el conseller Bargalló ha exposat que una de les prioritats del Departament d’Educació és la lluita contra la segregació territorial, i que el cost del despoblament i l’envelliment de la població és més alt que el cost del manteniment d’infraestructures educatives que, des d’una perspectiva urbana potser s’haurien de tancar ja que tenen pocs alumnes, però que des d’una perspectiva territorial són molt importants pel manteniment del territori. “És més barat mantenir una escola que patir despoblament”. En el transcurs de la seva visita a les Borges, el conseller Bargalló ha mantingut una reunió de treball amb el consistori i ha visitat l’Escola Joan XXIII i l’Institut Josep Vallverdú.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, s’ha compromès avui a estudiar la implantació a les Borges Blanques de la nova modalitat de batxillerat de tres anys, combinat, en aquest cas, amb la formació professional agrària. “És un lloc perfecte per fer-ho”, ha manifestat, després de visitar diversos centres educatius de la capital de les Garrigues i d’haver participat en l’acte d’obertura del nou curs a l’Escola Agrària de les Borges, conjuntament amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. “Si a les Borges tenim batxillerat, cicles de Formació Professional que tenen a veure amb el món agrari i una Escola Agrària, hem de treballar conjuntament”, ha manifestat Bargalló, per defensar així la implantació d’aquest batxillerat de tres anys, una modalitat que s’ha estrenat com a prova pilot aquest curs en set instituts d’arreu de Catalunya. “És una proposta que permet que l’alumne surti, al cap de tres anys, amb el títol de batxillerat i un títol de FP”, ha recordat el conseller.

Al seu torn, la consellera Jordà ha destacat que el Departament compta amb 14 escoles agràries situades en diferents punts de Catalunya, amb un ventall molt ampli i divers de cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, així com cursos més específics destinats a la formació permanent dels professionals agraris. Això demostra la importància de la formació per lluitar contra l’envelliment del sector agrari, i per a afavorir l’innovació, una altra de les prioritats per aquest sector imprescindible per al futur del país.

En l’acte d’inauguració, han intervingut el director de l’Escola Agrària de les Borges, Ramon Baró, l’alcalde borgenc, Enric Mir, els exalumnes del centre educatiu Joan Vidal i Míriam Sabaté, s’han lliurat tres plaques de reconeixement a les empreses Germans Bigordà, Bodegues Torres i Vicenç Maquinària Agrícola, per la seva importància en la vida de l’Escola. Finalment, també han intervingut els consellers Josep Bargalló i Teresa Jordà.