La Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda es reuneix d’urgència després de l’atorgament de la llicència d’obres a Nova Tracjusa

Aquest divendres, 14 de març al vespre, la Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda ha convocat una reunió d’urgència oberta a la ciutadania per decidir les properes accions en resposta a la concessió de la llicència d’obres a Nova Tracjusa. La trobada s’ha fet just després que l’Ajuntament de Juneda aprovés el permís perquè la planta iniciï els treballs de construcció, una decisió que el col·lectiu rebutja frontalment.

La plataforma critica que el consistori hagi donat llum verda al projecte “sense les garanties legals suficients”, i exigeix accés a tota la documentació administrativa per poder estudiar la presentació d’un recurs formal. Segons han manifestat, consideren que Nova Tracjusa funcionarà com una incineradora de residus i alerten del risc que això suposaria per a la salut pública i el medi ambient.

Després de nou anys de tràmits, l’Ajuntament ha autoritzat la reforma de la planta per obtenir gas a partir de fins a 45.000 tones anuals de residus. Una decisió que, segons la plataforma, “desaten les alertes de centenars de professionals de la salut”, que han signat un manifest advertint de l’impacte d’aquest tipus d’instal·lacions. Recorden que aquest document ha estat subscrit per mig miler de sanitaris de Ponent i la Conca de Barberà, que alerten dels efectes cancerígens i contaminants derivats de les emissions.

A més, el col·lectiu denuncia que el grup Griñó, un dels promotors del projecte juntament amb GAP Cooperativa, està sent investigat en un cas de tràfic il·legal de residus provinents d’Itàlia, fet que consideren incompatible amb l’aprovació d’aquesta llicència.

Durant la reunió, la Plataforma ha plantejat la possibilitat d’emprendre noves mobilitzacions i d’instar la presentació d’un recurs legal. Al mateix temps, diversos alcaldes de la comarca, tant del grup Per Tu com d’ERC, s’han reunit per valorar portar el cas a la Fiscalia. Entre ells, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, que ja va preparar fa unes setmanes una petició per sol·licitar la suspensió cautelar de la llicència, argumentant les causes judicials obertes contra el grup promotor.

Per la seva banda, des de GAP Cooperativa i Nova Tracjusa defensen el projecte com una alternativa sostenible a la gestió dels purins i asseguren que compta amb totes les autoritzacions ambientals i sanitàries pertinents. Asseguren que la nova planta contribuirà a la reducció de la contaminació de sòls i aqüífers i que permetrà una disminució del 85% de les emissions de CO₂ respecte a l’ús de gas fòssil tradicional.