Lleida aconsegueix una protesta multitudinària de totes les entitats socials per defensar els llocs de treball de les persones amb discapacitat

Les entitat socials de Lleida han aconseguit unir els esforços per la concentració d’avui 31 de gener davant la Delegació del Govern de la Generalitat, concretament els Serveis Territorials d’Economia i Finances. La concentració estava convocada per la Federació ALLEM a les 11 del matí, que aglutina a 17 entitats que atenen a persones amb discapacitat (serveis d’habitatge, centres ocupacionals, centres d’educació especials i Centres Especials de Treball).

La concentració ha estat convocada per denunciar i fer visible la situació de col·lapse que viuen les entitats socials arran de la pujada del Salari Mínim Interprofessional, que per una banda és un èxit, però a la vegada posa en situació d’emergència econòmica a les entitats que generen ocupació als col·lectius amb discapacitat i exclusió social. En concret, són onze Centres Especials de Treball (CETs) de Lleida que ocupen 650 persones amb discapacitat. En concret, l’Associació Talma, que té un total de 118 treballadors, també té 24 persones al Centre Especial de Treball (CET) que cobren el SMI.

Les entitats valoren molt positivament l’augment del salari mínim, però alerten que el govern no ha tingut en compte la delicada situació que viu el sector, amb una congelació d’ajudes des de fa 10 anys que ha derivat en una situació econòmica crítica. Es tracta d’una situació en què l’Associació ha de fer front a l’increment sobtat del SMI en la nòmina dels seus treballadors de manera imprevista.

La concentració d’avui a Lleida s’afegeix a la resta de mobilitzacions que hi ha hagut arreu del territori català convocades per la Federació AEES DINCAT que agrupa a tots els Centres Especials de Catalunya. Es preveu que les entitats es continuïn mobilitzant fins que no s’aconsegueixi una resposta per part del Govern que doni resposta a la crítica situació dels centres.