39a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques

L’escriptora Empar Moliner ha posat en valor la força de les tradicions borgenques i ha sigut l’encarregada de pronunciar el pregó en el marc de la 39a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges. L’acte ha sigut aquest dissabte, 3 de setembre, a la plaça de l’1 d’Octubre, i ha comptat amb la participació de 72 colles geganteres i 3 colles de correfocs.

Un total de 1.600 geganters, 72 colles i més de 6.500 persones han omplert la plaça durant la festa popular borgenca. L’acte ha suposat un èxit rotund, després de dos anys sense poder celebrar la Trobada a causa de la pandèmia. A l’inici de la celebració, Empar Moliner ha pronunciat el Pregó de Festa Major en el que ha defensat la cultura popular com a part principal de la identitat catalana i l’oli com un element fonamental de la cultura de les Garrigues. A més a més, ha volgut agrair als participants que “Gràcies per jugar, gràcies pel soroll, gràcies per fer barreja de colles entre petits, grans, nois i noies. I gràcies per la vostra força i no deixar de divertir-vos mai”. Al seu torn, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha convidat tothom a participar en aquesta festa i ha agraït la tasca de la Comissió de Festes, la Comissió de la Trobada de Gegants Grallers i Correfocs, i a totes aquelles persones que hi participen i fan possible aquesta festa popular any rere any. Especialment a les colles geganteres, de grallers i de diables, així com a la Brigada Municipal i la Policia Local, que vetllen pel correcte funcionament d’aquesta. Finalment, Palau ha volgut recordar als assistents que “Si bé aquests són dies d’alegria i de disbauxa, també ho han de ser de responsabilitat i civisme.”

La 39a edició de la Trobada de Gegants, Grallers i Diables de les Borges, ha començat amb la plantada de gegants, al Terrall. Després, hi ha hagut el repic dels gegants i, a continuació, l’entrada dels gegants, grallers i diables a la plaça de l’1 d’Octubre. Tot seguit, han entrat a la plaça el grup de Diables, Diablesses, Tabalers i Tabaleres del Grup Recerca de les Borges i els Diables i Tabalers ‘Els Borjuts’, acompanyats de la Colla de Diables Focfoll de Bellpuig, les Colles de Diables de Gèlida i Incubus i els Dimonis de Palma de Mallorca.