8a Edició de la Firra, la Fira de la cervesa artesana de les Borges

Aquest dissabte, 7 d’octubre, ha tingut lloc al Parc del Terrall de les Borges Blanques la 8a edició de la Firra, amb 10 elaboradors, 10 Dj’s, animació infantil i diverses opcions per sopar.

La Firra és un esdeveniment consolidat a les Borges Blanques, que enguany ha arribat a la seva 8a edició, i que opta per repetir el mateix format que li ha donat èxit aquests darrers anys. Des de la seva 7a edició està organitzada pels Amics de la Cervesa Artesana i l’Ateneu Popular Garriguenc, amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Borges Blanques.

L’associació Amics de la Cervesa Artesana va sorgir de manera espontània amb la idea de fer una fira. Els socis fundadors eren clients habituals de l’antiga cerveseria O’Brothers i els mateixos propietaris. Els primers anys es programaven algunes activitats més enllà de la fira, com tastos i visites guiades, però darrerament l’activitat s’ha vist reduïda a l’organització de la Firra.

Les parades de cervesa artesanal s’han instal·lat al Terrall a partir de les 17 hores. Aquest 2023 ha comptat amb la presència de 10 elaboradors, 9 de les comarques de Ponent-Pirineus i una invitada de l’Anoia:

Matoll, un clàssic de la FIRRA, pròpia de Belianes. Elaboren cerveses artesanes de qualitat i genuïnes, incorporant productes de la zona com la flor de saüc.

CTretze, fàbrica de cervesa ubicada a la Pobla de Segur. La cerveseria amb més producció del Pirineu i amb posicionament notable com a producte del territori km0.

Lo Vilot Farm Brewery, pròpia d’Almacelles, són agricultores i cerveseres. Tots els seus productes són de producció local i ecològica.

La Vella Caravana de Menàrguens, la Noguera. El seu projecte va començar el 2009 a Farrera, al Pallars Sobirà, de les mans de l’Òscar Silva, un enginyer tècnic agrícola.

Boira, cervesa pròpia de Lleida, elaborada mitjançant el mètode tradicional.

Cerveses Ponent, de Serò (La Noguera), microcerveseria que va néixer el 2012.  Els responsables elaboren cerveses artesanes naturals i de qualitat, sense filtrar ni pasteuritzar.

La Moreneta va néixer farà uns quatre anys a Fulleda, de la mà de Carlos de Maya, Miquel Català i Oscar Copons.

L’Espina de Ferro, de Vilanova del camí, l’únic productor de la FIRRA que no resideix a la província de Lleida. Van començar a elaborar cerveses el 2010.

Brebel, una altra de les novetats d’aquesta edició, és una cervesa artesana de Lleida que va néixer el 2018 de la mà de dos amics i destaca sobretot per convertir l’acte de beure cervesa en un acte revolucionari, gràcies al finançament de projectes socials transformadors com el projecte de reforestació “Osmon” o el d’integració social “Bo de Shalom”.

Abirradero, és l’última novetat d’aquesta vuitena edició, es tracta d’una cerveseria-restaurant que elabora les seves pròpies cerveses artesanes. El seu propietari fa poc que s’ha instal·lat a les Borges Blanques i ha volgut col·laborar amb la Firra amb cerveses elaborades amb productes d’aquí, entre d’altres una pumking Ale de carbassa de Balaguer.

Per sopar hi han hagut diferents opcions gastronòmiques: la clàssica llonganissa amb pa torrat, de la mà de l’Ateneu Popular Garriguenc; el comerç de les Borges Blanques, La Bodega, ha instal·lat una parada de croquetes casolanes i Mengem ponent ha ofert els seus productes de proximitat. Finalment, s’han ofert focaccies 100% casolanes, a càrrec de Nacho, un dels membres de l’associació.

Per als més petits hi ha hagut, com cada any, animació infantil a càrrec de lo Biel, així com l’activitat de pinta cares i coca amb xocolata a preus populars.

Pel que fa a l’oferta musical, s’ha apostat per un nou format, amb DJ’s residents a Ponent, que han fet sessions continuades amb estils com el folk, punk, reggae, soul, funk i house (Berri Antza, Alfred Blues, Cinc Duros, Etzsche & Skyhook, Gemmeta, Maria Carles, Kalverfunker, David Morales i Dj Trebor) i un concert de petit format a les 23 hores amb Jessica Abu & Ganjal Loopa .