Primera edició de la Fira de Benestar Animal de les Borges

Del 8 al 10 de novembre, les Borges Blanques ha celebrat la primera edició de la Fira de Benestar Animal, un cap de setmana ple d’activitats amb exhibicions, productes per a mascotes, una activitat de canicross i xerrades d’experts sobre benestar animal, entre altres, amb l’objectiu comú de debatre sobre la gestió ètica dels animals, que es durà a terme a la Placeta del Terrall.  

A més, durant tot el cap de setmana de fira, els qui vulguin han pogut censar i xipar in situ les seves mascotes. 

Una nova trobada del ‘Responem’

Com a acte predecessor, dimarts es va celebrar una nova trobada del ‘Responem’ al Centre Cívic, on es va parlar sobre benestar animal amb l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran i amb la regidora de Salut, Cures i Acció Social, Ivette Macià, que va explicar el mètode del pla CER (Captura, Esterilització i Retorn), que va aprovar l’ens municipal el passat mes de juliol, per tal de dur a terme un pla de gestió ètica i municipal de control de colònies felines i gats comunitaris amb una estratègia d’actuació conjunta que té l’objectiu de control poblacional de tots els gats comunitaris, amb la finalitat de reduir, progressivament, la seva població i mantenir la seva protecció com animals de companyia, tal com estableix la llei de protecció dels drets i del benestar dels animals.

La trobada, on també es va debatre el tractament de polítiques i productes sanitaris adequats als gossos al municipi, es va parlar sobre la gestió ètica dels coloms i sobre la nova ordenança de benestar animal, tenia l’objectiu d’informar a la ciutadania sobre les noves normatives que impulsarà l’Ajuntament per millorar el benestar dels animals a l’entorn urbà del municipi. Aquesta nova edició del ‘Responem’ es va poder seguir en directe a través de la plataforma YouTube, i es pot recuperar aquí (enllaç). 

Activitats de divendres, 8 de novembre

Després de la trobada del ‘Responem’, el divendres, a les set de la tarda, s’ha fet una xerrada, a la sala Maria Lois de la Biblioteca, que porta per títol ‘Gestió ètica de coloms’, a càrrec de l’empresa barcelonina ZooEtichs Ethical Animal Projects, que es dedica a treballar una gestió ètica de la fauna per recuperar la seva convivència amb les persones. 

Durant la seva intervenció, han fet referència a diverses tècniques per controlar de manera ètica els coloms com els fàrmacs anticonceptius de Nicarbazina, que permeten controlar la natalitat dels coloms, o altres sistemes dessuadors eficaços i fàcils d’instal·lar per a mantenir els espais nets i lliures d’aquesta au.  

Activitats de dissabte, 9 de novembre

Els actes de la Fira de Benestar Animal de dissabte han començat amb un Canicross infantil, una activitat esportiva per a infants que combina l’amor pels animals i la passió per l’esport. En companyia de les seves mascotes, els més petits han pogut córrer al seu costat, fomentant el respecte pels animals i compartint moments en família. 

L’activitat ha estat dividida en dues categories, des d’Infantil 1 i fins a sisè de primària, a càrrec de la Clínica Veterinària Borges Vet. En acabar, s’ha lliurat un obsequi per a tots els participants. 

Al mateix lloc, a les 10.30 hores, s’ha fet una xerrada de l’impacte de l’activitat humana a la fauna salvatge protegida, de la mà del Cos d’Agents Rurals amb la col·laboració del Centre de Fauna Vallcalent de Lleida. Durant la seva intervenció, han explicat les seves tasques en la protecció i el rescat d’animals, i s’ha realitzat l’alliberament d’una au rapinyaire recuperada. 

Seguidament, d’onze a una del migdia, s’ha dut a terme un taller per a infants de disseny d’un ‘Gathotel’, una activitat dirigida per l’Espai Apassomi, on han pintat aquest espai destinat als animals felins.

Continuant amb les activitats de dissabte, a dos quarts d’onze del matí, ha tingut lloc una activitat per parlar sobre el paper dels gossos en el tractament de malalties degeneratives com l’Alzheimer. L’Associació Recuerdáme Alzheimer ha fet una exhibició de Bovi, un gos de raça labrador especialitzat en el tractament de malalties degeneratives. En aquesta activitat, els assistents han pogut veure com l’animal, amb la seva mirada i gest d’afecte, aconsegueix crear connexions profundes i aportar benestar emocional a les persones grans. 

L’Associació Ilerkan ha estat l’encarregada de dur a terme la següent activitat, programada a les 12.30 hores, on s’ha fet un taller pràctic d’educació assistida amb animals. Dirigit als infants i a les seves famílies, han ensenyat com les intervencions amb gossos milloren la qualitat de vida de les persones, afavorint la creació d’un vincle emocional entre les persones i l’animal, per millorar les seves habilitats motrius, cognitives, comunicatives i emocionals dels infants i adults que hi participin. 

A partir de la una del migdia, l’associació ResCats de les Borges Blanques ha prepart un vermut solidari, on també s’ha pogut conèixer els productes artesanals i samarretes que elaboren per a recaptar diners per als felins del municipi, oferir-los aliment, refugi, veterinari i la cerca d’una llar.

A la tarda, a les quatre, i per finalitzar les activitats de dissabte, s’ha organitzat una exhibició de doma natural i iniciació de poltres. A càrrec d’Aleix Estradé, s’ha fet una demostració de cas pràctic i una petita introducció explicativa a les bases de la doma natural, que s’ha dut a terme al Ranxo el Galop

A més de tot això, durant tot el dia, a la mateixa Placeta del Terrall, s’ha fet una demostració d’art tèxtil de mascotes a càrrec de Delanao Studio, que ha elaborat catifes artesanals amb dissenys d’animals i mascotes, on els assistents han pogut participar en la seva creació.  

Activitats de diumenge, 10 de novembre

Pel diumenge s’han organitzat tres activitats, a la Placeta del Terrall, que han donat el tret de sortida amb la primera Caminada Canina Solidària, organitzada pel Centre Excursionista Borges-Garrigues i Borders sin Fronteras

La caminada, que s’ha pogut fer amb gos o sense, ha sortit a les nou del matí i ha tingut un recorregut de sis quilòmetres. Tots els beneficis que s’obtinguin aniran destinats a l’associació protectora de border collies ‘Borders sin Fronteras’.  

La segona activitat de diumenge ha consistit en la xerrada ‘Estrès en els gats’, una conferència sobre com identificar l’estrès en els felins i com ajudar-los a gestionar-lo. Ha estat a càrrec de la terapeuta felina, Paula Vanasco de Teràpia Felina, que treballen el comportament dels gats en positiu, així com la relació i connexió entre humans i gats. 

Per tancar la primera edició de la Fira de Benestar Animal de les Borges Blanques, s’ha fet la projecció del documental ‘Urpa’ i un tast de cervesa, a dos quarts d’una del migdia. En el documental, s’explica un projecte de conservació singular per protegir ‘Arpella cendrosa, un rapinyaire protegit vinculat als secans de la plana de Lleida i als paisatges agraris. 

En acabar el documental, s’ha fet un tast de cervesa Urpa, amb entrada lliure i aforament limitat. Ambdues activitats han anat a càrrec de l’Associació tarragonina Limonium Natura, que es dediquen a fer un estudi i defensa del patrimoni natural i ambiental del territori, amb especial atenció a les relacions de les persones amb el medi. 

Parades amb productes i accessoris per a mascotes

A banda d’aquestes activitats organitzades, durant tot el cap de setmana, hi han hagut parades amb productes i accessoris per a les mascotes, amb estands de l’Associación Recuérdame Alzheimer, l’Associació Borders sin Fronteras, l’Associació ResCats, la Clínica Veterinària Borges Vet, el Club Caní Can LauraDelanao Studio, la Protectora d’Animals Lydia Argilés i Ranxo el Galop

Tots els actes són organitzats per l’Ajuntament de les Borges Blanques amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.