Belstrings Duo, a l’església de Sant Joan Baptista de Vinaixa en el marc del 8è Garrigues Guitar Festival

El passat dissabte, 20 de juliol a les 21.00 hores, Belstrings Duo format per Mariel Mancilla (violí) i Ignacio Barra (guitarra clàssica) van oferir un concert a l’església de Sant Joan Baptista de Vinaixa en el marc del 8è Garrigues Guitar Festival, Memorial Emili Pujol, organitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues i la col·laboració dels ajuntaments de la comarca. 

Belstrings Duo uneix el millor de la tradició docta amb una proposta musical moderna, trencant les barreres entre diferents gèneres musicals com el pop o rock passant per bandes sonores de pel·lícules, tot en clau de música clàssica sense perdre l’essència de l’obra original. Presenten el seu últim treball discogràfic “Te amaré”, dedicat a la figura de l’amor en les seves diferents facetes, incloent obres des d’Ástor Piazzolla a Silvio Rodríguez. 

Enguany el festival té lloc des del 29 de juny i fins el 24 d’agost, dos mesos intensos d’activitats on la guitarra torna a ser la protagonista, convidant en el seu cartell a altres instruments de corda, de vent, percussions i la sempre bona companyia de la veu cantada. Tot en diferents indrets patrimonials de la comarca que s’afegiran amb experiències culturals i gastronòmiques, recolzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i sota el paraigua de gran part dels ajuntaments de la comarca. 

Aquest mes de juliol visiten diferents indrets de les Garrigues com Vinaixa, la Granadella o Torrebesses, diferents artistes que uneixen tradició i modernitat musical per oferir repertoris especials i únics en cada actuació. 

Aquest esdeveniment es duu a terme en homenatge al mestre guitarrista i musicòleg garriguenc Emili Pujol (la Granadella, 1886 – Barcelona, 1980) figura representativa internacional de l’instrument de la guitarra al segle XX. El festival vol apropar les més altes manifestacions de la música per a cordes polsades i impulsar la música culta com a expressió cultural a tots els racons de la seva terra natal. 

Com a novetat d’enguany, des del Consell Comarcal de les Garrigues es vol reivindicar internacionalment aquest mestre universal complementant el Simpòsium Emili Pujol, que es realitza des del 2012, amb dues iniciatives, un curs i un concurs, que ampliaran el coneixement de l’il·lustre guitarrista. 

El Campus Emili Pujol – Guitar Clinic és un innovador curs de recerca en l’equilibri cos i ment combinat amb l’estudi tècnic de guitarra clàssica sota la filosofia pedagògica del mestre Pujol, i que també inclourà un concurs, el Certamen Internacional de Guitarra Emili Pujol, amb el propòsit de donar a conèixer la seva obra compositiva, la qual gran part va ser creada al Mas Janet, la seva masia pairal ubicada entre la Granadella i Torrebesses.

Aquestes iniciatives formen el concepte Univers Emili Pujol, que pretén donar visibilitat i ressò internacional al gran guitarrista garriguenc. Tota la informació relativa a les activitats que es desenvoluparan al voltant de la figura d’Emili Pujol està detallada en la pàgina web emilipujol.cat.