Inici del 9è Garrigues Guitar Festival amb el concert de ‘Tente en el aire’ a la Granadella

Cultura, patrimoni, gastronomia i natura es conjuguen en la 9a edició del Garrigues Guitar Festival, Memorial Emili Pujol, organitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues i la col·laboració dels ajuntaments de la comarca. La trobada internacional d’instruments de corda reunirà durant el mes d’agost nou formacions que interpretaran tant peces de Beethoven o Vivaldi com cançons de bressol, cants llatinoamericans o melodies sefardites. I de teló de fons, esglésies, el Centre de Pintures Rupestres del Cogul, la Vinya Els Vilars o Mas Blanch i Jové. Visites i tastos arrodoniran l’experiència, amb aforament limitat. La Covid ha obligat a ajornar el concert d’Izan Rubio, previst a Torrebesses.

Aquest dissabte, 1 d’agost a les 21.30 hores, s’ha iniciat el certamen amb el concert Emili Pujol i el concert de Vivaldi, interpretat per Tente en el aire i convidats, a l’església de Sant Maria de Gràcia de la Granadella. Tente en el aire està dedicat a la interpretació de la música antiga mitjançant criteris històrics informats i instruments d’època. El formen Cèlia Raspall i Alejandro Correa (violins), Esther Ribot (soprano), Eduardo Hernández (jarana), Dimitri Kindynis (cello), Joan Castillo (clavecí), Mariko Nambú (flauta) i Juan Ramón Arceo (guitarra). Presenta un tribut al treball que el mestre Pujol va dedicar als violistes del Barroc i sobretot al famós concert en D Major de Vivaldi, original per a llaüt, que Pujol va transcriure per a guitarra i orquestra. També inclourà “Bagatela de una noche de verano”, del compositor català José Galeote, inspirat en el concert de Vivaldi.

Enguany el festival té lloc de l’1 al 29 d’agost, un mes intens d’activitats on la guitarra torna a ser la protagonista. Tot en diferents indrets patrimonials de la comarca que s’afegiran amb experiències culturals i gastronòmiques, i recolzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i sota el paraigua de gran part dels ajuntaments de la comarca.

Aquest esdeveniment es duu a terme en homenatge al mestre guitarrista i musicòleg garriguenc Emili Pujol (la Granadella, 1886 – Barcelona, 1980) figura representativa internacional de l’instrument de la guitarra al segle XX. El festival vol apropar les més altes manifestacions de la música per a cordes polsades i impulsar la música culta com a expressió cultural a tots els racons de la seva terra natal.