La Fira de l’Oli inicia la seva col·laboració amb FiraReus amb l’acte oficial d’agermanament

La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques i FiraReus Events ja estan agermanades. L’acte oficial ha tingut lloc avui al matí al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques i ha suposat el tret de sortida a un acord de col·laboració i ajuda mútua entre ambdues organitzacions firals.

En els mesos vinents, tècnics i representants de la Fira de l’Oli i de FiraReus tenen la intenció de convocar reunions de treball per concretar les sinergies que s’establiran a partir d’ara. En qualsevol cas, l’entitat del Baix Camp ja ha invitat oficialment la Fira de l’Oli a participar com a expositora a la pròxima edició d’ExpoReus, la Fira Catalana del Consumidor, programada per al mes d’octubre.

L’acte d’agermanament, celebrat en el marc de la 27 edició de la Fira de l’OIi, s’ha oficialitzat amb la signatura de l’acord per part de l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el regidor de Promoció Econòmica de Reus, Innovació i Coneixement, Josep Baiges.

Josep Farran ha insistit que aquest agermanament respon al replantejament estratègic que el nou equip de govern municipal es va formular a l’inici d’aquesta legislatura. “Volem que la Fira vagi més enllà, superi recels passats i es plantegi amb una mirada creativa”, ha explicat l’alcalde de les Borges, justificant l’agermanament amb l’empresa municipal FiraReus “perquè és una entitat que va més enllà de la mateixa capital”.

Per la seva banda, Baiges, que també ha assistit acompanyat de representants de la Cambra de Comerç de Reus, ha recordat que “l’administració no ha de capitalitzar res, sinó acompanyar i facilitar qualsevol suma d’esforços”.

L’acte d’agermanament ha dedicat un moment per al record de Josep Juncosa, un exfutbolista nascut a les Borges Blanques l’any 1922 i que va jugar, viure i morir a Reus. “Les curiositats de la història han fet que aquest jugador i millor persona també agermani les nostres dues ciutats”, ha indicat el regidor d’Esports de les Borges Blanques, Xavier Bueno.

Una vintena de caminants a l’oli experiència “més exigent”

En el marc de la Fira de l’Oli, una vintena de persones han participat avui al matí en una oli-experiència consistent en una caminada guiada de prop de quinze quilòmetres des del Pla de les Garses de les Borges Blanques.  Es tracta de la tercera edició d’aquest tipus d’oli-experiències en el marc del certamen firal però, segons els seus organitzadors, “la més exigent de totes”. Ha estat una ruta per la part més esquerpa del terme municipal, amb un desnivell de fins a 352 metres. 

La proposta ha començat amb un esmorzar on els participants, la majoria procedents de les demarcacions de Girona i Barcelona, han pogut tastar l’oli d’oliva verge extra de les Garrigues i escoltar les indicacions de l’historiador Marc Macià sobre la història de les cabanes de volta i de l’ofici de pagès.

La jornada d’avui al matí a la Fira ha acollit també, entre altres activitats, xoucookings, tastos d’oli, la xerrada sobre canvi climàtic a càrrec del meteoròleg de Televisió de Catalunya, Tomàs Molina, la tradicional ballada de sardanes amb la Cobla Vents de Riella i una caragolada popular solidària a càrrec de la Fecoll en benefici de Lleida pels Refugiats. S’han servit seixanta quilos de caragols en unes 450 raccions.