Òmnium les Garrigues celebra la seva Assemblea Constituent

Òmnium les Garrigues va celebrar l’Assemblea Constituent aquest diumenge, 28 de gener, a l’acabat d’inaugurar Arxiu Comarcal de les Borges Blanques.

L’aval de la totalitat dels socis que van assistir-hi va permetre donar la benvinguda a la nova junta que ja podrà tirar endavant les seves activitats. Precisament, durant l’Assemblea es va presentar el Pla de Treball i Pressupost per al 2024 que consta de diverses activitats i projectes pensats per a tota la comarca sobre els eixos de treball de l’entitat: llengua, cultura, país i cohesió social. En destaquen la programació del VOC (mostra de curtmetratges en català) a les Borges Blanques, la continuació del Cinexic (cinema infantil en català) a Arbeca i la incorporació de les Borges Blanques. S’està treballant amb la implantació de nous projectes com el Sambori d’àmbit escolar o el Vincles, per tal de crear espais de confiança on nous parlants del català puguin practicar la llengua. Sumant als projectes de llengua, es treballarà també la campanya “L’esport treu la llengua” amb entitats i clubs, per tal de consolidar l’ús del català entre els més joves. Es donarà continuïtat a la Flama del Canigó, amb la voluntat d’implicar-hi tota la comarca o a la ja tradicional Marxa de torxes que es va començar el 2012.

La principal voluntat de la nova junta és enxarxar-se amb tots els col·lectius i entitats existents per continuar col·laborant i oferint suport en aquelles activitats que persegueixin els objectius compartits.

A la part final de l’acte va prendre la paraula Rosa Olivé, membre de la junta directiva nacional d’Òmnium, que va voler realçar l’amnistia com un triomf del moviment independentista, que ha obligat l’estat a reconèixer que tot el que es va fer durant el procés no va ser delicte sinó l’exercici de drets fonamentals. Olivé va alertar, però, que la tasca que s’obre en aquest nou cicle polític ha de ser «la d’encetar el camí per passar de l’amnistia a l’autodeterminació». En aquest sentit, assenyala que la tasca d’Òmnium per assolir aquest objectiu és «continuar treballant per reconstruir el moviment, vertebrant la societat civil i liderar la reconstrucció nacional».

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, que va donar la benvinguda a la nova seu, sumant-se a la cinquantena que ja té l’entitat a Catalunya i les recents de l’Alguer o Andorra. De la mateixa manera, Antich va voler posar en valor el creixement d’Òmnium en els darrers anys, en què s’ha convertit en l’entitat cívica i cultural més important d’Europa.

L’única candidatura presentada està formada per Emili Farré com a president, Àngel Sedó com a vicepresident, Neus Chillon com a tresorera, Francesc Guasch com a secretari, i dues vocalies que ocuparan Eugènia Martí i Ariadna Salla.