Presentació de la 4a edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa de les Borges Blanques

Els Premis Josep Lladonosa, un concurs gastronòmic organitzat per l’Ajuntament de les Borges Blanques i que es convoca en homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), compta enguany amb quaranta escoles de tot Catalunya. Totes elles competiran en diverses eliminatòries al llarg dels pròxims mesos, fins a la proclamació dels guanyadors el pròxim 19 de maig.

El tret de sortida dels Premis ha estat avui diumenge a les onze del matí, en el marc de la 27a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. El mateix Josep Lladonosa ha estat present a les Borges Blanques per presentar aquest concurs gastronòmic, que està apadrinat pels germans Javier i Sergio Torres, propietaris de Cocina Hermanos Torres i Dos Cielos de Barcelona i distingits amb tres estrelles Michelin (la darrera, l’any 2023).

Els germans Torres han participat també en l’acte de presentació dels Premis, acompanyats del professor gironí Jordi Parés i de la jove cuinera Raquel Fernández, guanyadora de les últimes dues edicions dels Premis representant l’Escola d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB).

Cal recordar que la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra vol fer-se extensible a tot l’any amb una agenda política, econòmica, social i cultural. “La Fira ha de saber formular-se més enllà de l’esdeveniment de cap de setmana”, declara l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran.  Per això, al programa figuren activitats com les dels Premis Lladonosa (distribuïdes entre març i maig) i la presentació a l’Espai Macià del llibre Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent de Ramon R. Muñoz el 15 de març.

El concurs gastronòmic, exclusivament dirigit a les escoles d’hostaleria i turisme de Catalunya, demana als participants la preparació d’un aperitiu, un plat principal de cuina catalana i un servei de sala amb oli verge extra de les Borges Blanques. Els i les alumnes concursants, dividits en les categories de cuina i de sala, disposen de dues hores per dur a terme les proves. Els criteris de valoració es basen en el gust, la textura, l’aroma, la presentació, la innovació, l’equilibri i l’ús de productes de la zona.

El concurs funcionarà amb un sistema d’eliminatòries per províncies. Les dues primeres semifinals tindran lloc el 15 de març a l’ESHOB (per als participants de Barcelona i Tarragona) i el 14 d’abril a la Cambra de Reus (per als de Tarragona i Lleida). El pavelló de l’Oli de les Borges Blanques serà l’escenari de la gran final el 19 de maig.