Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), guanya el ‘màster xef’ de la cuina catalana

El Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques ha acollit la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el ‘màster xef’ de les Escoles d’Hostaleria de Catalunya. A partir de les 9 i fins les 14:30 hores, els dotze xefs elegits han preparat -en dues tandes de sis- la seva pròpia versió d’un arròs amb els mateixos ingredients base, però cada un d’ells amb el seu toc personal.

Els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, amb l’impuls de l’Ajuntament de les Borges Blanques i l’apadrinament dels famosos germans Torres, neixen com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre elles la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.

En un acte conduït per la regidora de Cultura de les Borges Blanques, Ariadna Salla, el propi Josep Lladonosa ha lliurat els guardons al guanyador, Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta), al segon classificat, Eusebi Joampere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, i els dos tercers, Fernando Kügerl, de l’Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat, i Irene Gil, de la Escola d’Hostaleria de Barcelona.

“Un concurs d’aquestes característiques comporta una gran responsabilitat i un extrem rigor, com mostra d’una cuina amb més de set vegades centenària; és un concurs que ha assolit un enorme nivell i un prestigi extraordinari en molt poc temps, de manera que no puc estar més content”, ha manifest el experimentat mestre, abans de donar la paraula a Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques, Jordi Latorre, vicepresident de la Diputació de Lleida, i Joan Godia, subdirector general d’Indùstries i Qualitat Agroalimentàries, que han presidit l’acte.

Abans de conèixer els guardonats, el president del grup Llet Nostra, Jordi Riembau, ha entregat el premi del concurs de receptes Llet Nostra-Premis Lladonosa, ‘Les millors receptes de casa nostra’ a la guanyadora, Meritxell Gateu, de Lleida, per les seves ‘torrijas’ de l’avia.

Els finalistes, que van cuinar a les semifinals un aperitiu i un plat autòcton tradicional per posar en valor durant la seva elaboració l’excepcional oli verge extra de les Borges Blanques, han estat els següents:

GIRONA

Primer classificat: Josep Lozano, de l’Escola d’Hostaleria de Girona.

Segon: Ferran Repullo, de l’Institut Olivar Gran de Figueres.

Tercer: Aleix Omedes també de l’Escola de Girona.

LLEIDA

Primer classificat: Esher Subias, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida.

Segon: Eusebi Juanpere, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida.

Tercer: Jordi Gregori, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida.

TARRAGONA

Primer classificat: Joan Zamorano, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils.

Segon: Joan Taltavull, de l’Escola Villa Retiro (Xerta).

Tercer: Guillem Garcia, de l’Escola Villa Retiro (Xerta).

BARCELONA

Primer classificat: Irene Gil, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona.

Segon: Raquel Fernández, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona.

Tercer: Fernando Kügerl, de l’Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat.

L’accés a la gran final de Les Borges Blanques ha requerit una complexa logística al llarg dels mesos de març i abril en que s’han celebrat presencialment les semifinals a les quatre capitals catalanes amb un total de 28 candidats.