Commemoració de l’alliberament de Mauthausen en un acte de record a les víctimes garriguenques

Diverses autoritats i entitats de les Garrigues han presidit l’ofrena floral i homenatge en record a les víctimes que van ser deportades al camp de concentració de Mauthausen i que aquest dimecres, 5 de maig, ha fet 76 anys del seu alliberament.

L’acte ha tingut lloc davant del monument situat a la plaça del Terrall de les Borges, en honor als 44 garriguencs, trobats fins ara, que van ser deportats. Entre els noms s’ha llegit per primer cop el d’una dona garriguenca.

La persona que va ser l’encarregada de fer l’escultura principal del monument, és el borgenc Josep Vallès, que ens ha explicat en què es va inspirar a l’hora de crear la peça.

Aquest ha estat el primer dels actes organitzats, en els pròxims dies, per la Comissió Ciutadana per a la Memòria, juntament amb el Grup Feminista Maria Rius de les Garrigues i l’Espai Macià. L’Acte “Memòria i gènere: Dones als camps nazis” que anirà a càrrec de la historiadora i bibliotecària Míriam Roma, tindrà lloc el divendres 14 de maig, a les 19 hores, a la sala Arts 25400 de l’Espai Macià de les Borges Blanques.