“La Primera Premsada”de la Granadella obre les festes de l’oli nou a Catalunya

Aquest passat diumenge, 3 de novembre, la Granadella ha celebrat la 5a edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Oli, art i gastronomia”.
Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya. La inauguració del certamen ha anat a càrrec de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà.

Apadrinament de l’oli nou

A les 11 hores, al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), s’ha realitzat l’apadrinament de l’oli nou a càrrec del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats. 

Premi “Primera Premsada 2019”

La festa ha servit també per entregar, com cada any, un reconeixement a la labor d’investigació o divulgació de l’oli d’oliva verge extra. El premi “Primera Premsada” d’aquest any que ha recaigut en l’investigador de l’IRTA Agustí Romero. 

Jornada sobre “Eines per donar valor afegit a l’oli verge extra”

La jornada tècnica d’aquesta edició ha consistit en l’explicació de les característiques organolèptiques de l’oli de collita avançada de la collita 2019-2020, a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo; l’investigador de l’IRTA Agustí Romero ha explicat què són els olis Prèmium i ha presentat l’Oficina de l’oli (eina del Departament d’Agricultura al servei del sector); el Sr. Josep Lluís Cunillera, soci-director de l’Agència OMA ha realitzat una ponència sobre com crear relat per donar valor afegit a l’oli verge extra mitjançant una estratègia digital; i finalment s’ha obert un debat amb els ponents amb el títol: “Els olis Prèmium i el seu relat”.

4rt Concurs de Gravat Ràpid i “Happening” artístic

També s’ha realitzat la 4a edició del Concurs de gravat ràpid de gran format, paral·lelament a un “Happening artístic”, coordinats per l’artista i professora de gravat de l’Escola Leandre Cristòfol, Carme Vilafranca. Aquest any el tema és: “Rebrotem”. Els beneficis de la venda dels gravats s’entregaran a la plataforma Rebrotem, per ajudar les zones afectades per l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre, que es va produir l’estiu del 2019, i que també va afectar el sud de les comarques de les Garrigues i el Segrià.

3ª Cursa i marxa “La Primera Premsada”

L’Ajuntament de la Granadella, la Cooperativa de la Granadella, el Centre Excursionista de les Garrigues Altes i Boira Experience han organitzat paral·lelament la 3a edició de la Cursa i Marxa de la Primera Premsada. La Cursa és puntuable a la Lliga de Ponent.  L’organització ha donat rellevància a traçar uns recorreguts on l’olivera i la pedra seca predominin en el paisatge, i també s’ha intentat reduir el desnivell positiu acumulat, tenint en compte l’orografia de la Granadella on predominen els turonets, els brancals i els desnivells en general.

Altres activitats

Durant tot el matí s’ha pogut visitar el Museu de l’oli de Catalunya, ubicat a la cooperativa de la Granadella, on s’ha posat en marxa l’antiga maquinària del molí d’oli de la cooperativa, que data de l’any 1920. A més a més, hi ha hagut una mostra de productes artesans de proximitat.

A les 9 hores, davant la Plaça de les escoles, s’ha fet un esmorzar popular de brasa on s’ha pogut degustar l’oli nou, i a les 14h al Centre 1 d’octubre de la Granadella s’ha realitzat un dinar amb el menú degustació “Oleum“. En finalitzar el dinar ha tingut lloc l’entrega de premis: “Primera Premsada” i Concurs de gravat ràpid.