La revetlla de Sant Joan comença de matinada als forns de pa de les Borges Blanques

La revetlla de Sant Joan és sinònim de foc, festa i tradició, però també de molta feina per als forns de pa de les Borges Blanques, que cada any elaboren de forma artesanal desenes de coques dolces i salades per fer honor a una de les festes més arrelades del calendari català.

Quatre dels cinc forns de pa de la ciutat han compartit amb Les Borges TV l’esforç i la dedicació que implica mantenir viva aquesta tradició. Des de les dues o tres de la matinada, o fins i tot des de la tarda anterior, els obradors es posen en marxa per enllestir les coques de Sant Joan, artesanes i fetes al moment.

“És una nit de moltíssima feina, però satisfà saber que la gent encara manté viva la tradició”, explica Sílvia Capell, del Forn Capell. Les coques de fruita i crema són les més demanades, però també hi ha espai per a innovacions, com apunten des del Xocolatí, on han introduït varietats amb xocolata o festucs.

Tot i les opcions modernes, a molts forns borgencs encara predomina la coca clàssica. “Continuem fent la de crema, amb cireretes com abans”, afirma Montse Vila de la Pastisseria Escribà. La Maria Àngels Roselló, del Forn de pa Roselló, remarca també el valor de l’elaboració tradicional: “La gent no s’ho pensa, però hi ha molt sacrifici al darrere. És tota la nit de peu, i al matí encara queda feina.”

Una constant en tots els testimonis és la voluntat de defensar el producte local, acabat de fer, davant les coques industrials que es poden trobar setmanes abans als supermercats.