Les Borges celebra el centenari de la Biblioteca de la Mancomunitat amb una festa popular

Les Borges Blanques ha celebrat aquest dissabte, 1 de desembre, la festa per commemorar el centenari de la inauguració de la Biblioteca Popular creada per la Mancomunitat de Catalunya, el 1918, en un acte encapçalat per la consellera de Cultura, Laura Borràs, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, entre altres autoritats.

Durant la jornada s’ha procedit a realitzar el descobriment del monòlit commemoratiu, ubicat al punt exacte del Parc del Terrall on hi havia la biblioteca que va ser bombardejada el 1938, i enderrocada durant el franquisme. Allí, l’historiador Marc Macià ha explicat als assistents la història del que va ser el primer equipament d’aquestes característiques de les comarques de Lleida i el quart de Catalunya, després dels creats a Valls, Sallent i Olot.

Tot seguit, s’ha descobert la nova placa dedicada a la bibliotecària Maria Lois, amb la intervenció de familiars de la il·lustre borgenca i de l’historiador Josep Varela. A continuació, s’han dut a terme els parlaments institucionals.

La companyia “Cassigalls”, amb l’acompanyament musical a càrrec dels professors de l’Escola de Música de les Garrigues han recreat la festa d’inauguració de l’equipament del 1918, que va comptar amb l’assistència d’Eugeni d’Ors, aleshores màxim responsable d’Instrucció Pública de la Mancomunitat de Catalunya, acompanyat de Francesc Macià, entre altres autoritats destacades de l’època. La celebració ha finalitzat amb un aperitiu popular amenitzat per l’Orfeó Terrall.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>