La 56a Fira de l’Oli clou amb un gran èxit de participació i un impacte econòmic generat de gairebé 2 milions d’euros

En el decurs de l’acte de cloenda de la 56a Fira de l’Oli i les Garrigues, que ha tingut lloc els dies 18, 19 i 20 de gener, s’ha fet balanç del certamen tot destacant les complicitats que genera el certamen i la difusió mediàtica que ha assolit en aquesta darrera edició.

La cloenda de la Fira ha estat presidida per Sor Lucía Caram, amb la participació de l’alcalde de les Borges, Enric Mir, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i l’alcalde de Granyena i vicepresident tercer del Consell Comarcal de les Garrigues, Francesc Esquerda.

Sor Lucía Caram ha agraït el compromís i el treball silenciós de molta gent i ha afegit que “només pot crear qui estima” i que “aquest país pot tenir un gran somni perquè hi ha territoris que estan treballant perquè sigui gran. Perquè hi ha treball i hi ha compromís”. Ha recordat els presos polítics però també la gent que està treballant pel diàleg i per la pluralitat.  

Enric Mir ha mencionat alguns referents del territori com el borgenc Jordi Arnau, creador dels nous gegants Anhel i Llibertat. Així mateix, l’alcalde borgenc ha recordat la Fira no només com una exposició de productes com l’oli i el pa de ronyó, sinó com una explosió de cultura i tradicions que identifiquen el territori. Mir ha dit que, basant-nos en la fórmula de càlcul de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), aquesta edició de Fira ha tingut un impacte econòmic de prop de 2 milions d’euros i la majoria d’expositors han superat les vendes de l’any anterior, especialment potenciades per les jornades de dissabte, amb rècord absolut d’assistents, i la d’aquest diumenge. 

Parafrasejant les paraules de Sor Lucia Caram durant el seu recorregut per la Fira, el delegat del Govern ha s’ha dirigit als assistents amb paraules d’agraïment, tot animant-los a tenir esperança: “gràcies a tota aquesta gent aquesta terra té esperança i té futur”, ha afirmat.

Per la seva banda, l’alcalde de Granyena ha destacat que l’edició d’aquest certamen ha estat molt especial per la comarca ja que, entre altres, s’han donat a conèixer dos notícies molt importants com són l’aprovació per part del Govern de la Generalitat del projecte de construcció de l’arxiu comarcal de les Garrigues i el reconeixement de l’art de la pedra seca per part de la Unesco.

‘Padrí’ de Mas Montseny guanya el premi del públic al millor oli

‘Padrí’ del molí Mas Montseny ha guanyat el premi del públic al millor Oli de la Fira. Aquest reconeixement s’ha dut a terme al llarg dels tres dies de fira, mitjançant les votacions que el públic ha pogut realitzar tastant els 28 olis disposats a la barra de l’Oli Bar del certamen. Empatats en segona posició han quedat els olis Verllum, de la Cooperativa de Cervià, i +Art Etiqueta Verda, dels germans Benet de les Borges Blanques. El tercer classificat ha estat l’oli Terrall de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges.

Les demostracions gastronòmiques han comptat amb la participació dels xefs Lluís Bonillo de l’Aula Gastronòmica de Lleida; el pastisser Josep Ramon Cases de la pastisseria Sucre i Disseny i l’experimentat cuiner Carles Gaig. Així mateix, també s’han dut a terme degustacions de plats elaborats pels restaurants de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues; presentacions i tast de productes de la Lleteria Les Obagues Talma de Juneda i maridatges de coca amb melmelades a càrrec de Lo+Bo de Lleida i de conserves naturals de la mà de Cal Senzill de Bellpuig.

D’altra banda, en el marc de la 56a edició de la Fira de l’Oli també s’ha donat a conèixer els 500 euros que s’han recaptat per a la investigació del càncer infantil gràcies a la venta de dorsals solidaris durant la 16a Cursa de l’Oli.