Les Borges hissa la seva nova banera municipal

Els ciutadans de les Borges Blanques han descobert aquest dissabte, en el marc de la 56a Fira de l’Oli i les Garrigues, la nova bandera municipal que oneja des d’aquest migdia a la Plaça de la Independència de la capital. L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de les Borges, Enric Mir, i el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró a més de la delegació de Toulouges, encapçalada pel seu alcalde, Jean Roque. La nova ensenya ha estat apadrinada per l’historiador Vicenç Aguado i la primera tinent d’alcalde de Toulouges, Mireielle Rebecq.

Acompanyada de diversos representants del poble de Toulouges, amb qui les Borges està agermanat, Mireielle Rebecq, s’ha adreçat als assistents en francès i ha ressaltat tots els trets de la cultura catalana, com els diables i els gegants, que han aconseguit traslladar en aquesta població de la Catalunya Nord.

Per la seva banda, el professor Vicenç Aguado ha realitzat una videoconferència des de Llombardia, des d’on està impartint classes, hi ha explicat els trets característics del nou símbol heràldic de la ciutat.

El conseller Puigneró ha tancat l’acte tot ressaltant la bandera com un símbol democràtic i ha destacat la població borgenca com una de les pioneres en matèria digital com ha estat en el cas del vot electrònic. Així mateix, el conseller ha aprofitat l’esdeveniment per anunciar que la Generalitat té previst desplegar la seva pròpia fibra òptica a les 42 capitals del país d’ara al 2020.

Anhel i Llibertat, els nous gegants de les Borges

Paral·lelament, la polifacètica Pilar Rahola, juntament amb els activistes culturals borgencs, Francesc Macià i Manel Vidal, han apadrinat aquest dissabte els nous gegants de les Borges, Anhel i Llibertat. L’acte ha tingut lloc dins l’església parroquial de les Borges amb la regidora de Promoció Cultural i Festes, Ariadna Salla. Durant el discurs d’apadrinament, Rahola ha fet menció de la situació catalana i ha recordat que cada generació de catalans ha lluitat per la seva cultura, el seu idioma, la seva memòria i la seva identitat i també pel seu anhel de llibertat, en referència als nous gegants del municipi.

Els mediàtics xefs germans Torres presenten la carta d’olis i el la marca Pa de ronyó

Un dels actes que també ha aplegat molta expectació al llarg del matí de dissabte ha estat la presentació de la nova carta d’olis d’oliva verge extra i la marca Pa de ronyó de la mà dels cuiners de renom i propietaris de dues estrelles Michelin, Sergi i Xavier Torres.

La nova carta d’olis forma part d’una estratègia comunicativa més gran que vol posar en valor tots els productes gastronòmics del municipi. Està formada per 6 olis d’oliva verge extra de 5 productors, tots ells de gamma Prèmium. Per la seva banda, la marca Pa de ronyó representa un pa artesanal, fet a mà amb un tipus especial de farina, sal, aigua, llevat i elaborat a les Borges Blanques.

Durant l’apadrinament, els germans Torres han explicat que la seva vinculació amb els productes de Lleida prové des que eren ben petits i que el pa i l’oli són un ingredient clau al seu menú estrella: “mai es comença el menú sense aquests ingredients a la taula”, han assegurat.

Amb molt humor, els germans Torres també han fet repassat la seva trajectòria professional i han mostrat el seu compromís per dignificar aquests ingredients i portar l’oli i el pa per tot els globus terraqüi.

Agermanament de la DOP les Garrigues amb la UdL

Durant el matí també s’han realitzat diverses demostracions gastronòmiques, tastos de vins i olis, i ha tingut lloc l’agermanament de la DOP les Garrigues amb el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.  

Aquesta tarda el president Quim Torra, així com de les consellera de Cultura, Laura Borràs, han assistit al recinte firal. També ha tingut lloc l’agermanament de la Fira de l’Oli i les Garrigues amb la Fundació Alicia. L’acte ha comptat amb el director general de la Fundació, Toni Massanés, apadrinat per Jaume Alonso-Cuevillas i Carme Ruscalleda.

Al vespre tindrà lloc el sopar de l’expositor amb 204 comensals on es farà entrega dels premis dels diferents concursos firals i també es donaran els diplomes a les millors iniciatives comercial, empresarial i turística de la comarca. Posteriorment, concert amb Els Catarres, Buhos i Dj. Tasies.