La 56a Fira de l’Oli aposta per la internacionalització de l’or líquid

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló ha inaugurat aquest divendres la 56a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues amb un discurs centrat en la importància del certamen, bressol de l’economia del territori, i l’aposta ferma per la internacionalització del producte garriguenc.

Durant l’acte de presentació, conduït per la regidora de Promoció Cultural i Festes de les Borges, Ariadna Salla, hi han participat l’alcalde de les Borges, Enric Mir; el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Ribalta; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas; i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat a Lleida, Ramon Alturo.

L’alcalde de les Borges i president del Patronat de la Fira, Enric Mir, ha destacat el suport institucional que rep el certamen el qual és “imprescindible per tirar endavant aquesta economia del primer sector i que ha d’ajudar a l’arrelament d’una població amb oportunitats de futur per a les noves generacions”.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha remarcat el suport de la Diputació al certamen i a tots els esdeveniments firals que es duen a terme al territori ja que “es posa en valor el producte i l’activitat econòmica en un sector de cabdal importància, no només a nivell local sinó també arreu de Catalunya”. Perelló ha recordat que, en èpoques de crisis, ha estat el sector primari el que ha mantingut l’economia de moltes famílies i això és un element clau a l’hora d’iniciar nous projectes i iniciatives de producció.

Al seu torn, el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Ribalta, ha destacat les millores estètiques de l’espai firal amb la creació d’un recinte més acollidor i adaptat a les necessitats dels expositors i ha remarcat els espais per a les demostracions i l’ampliació de la carpa exterior, que enguany tindrà capacitat per allotjar-hi 5.000 persones.

Així mateix, Jordi Ribalta ha recordat les rutes turístiques disponibles i la posada en marxa de l’experiència de molturar oli en directe i de realitzar un esmorzar sota una cabana de volta enmig del camp.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues ha centrat el seu discurs en crear sinèrgies entre expositors, productors i visitants per tal que la producció de l’oli i la mateixa Fira creixin a escala exponencial i, el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ha destacat el percentatge de fires que es realitzen a tot el territori lleidatà i que enguany han crescut un 16%.

Durant la inauguració també s’ha volgut tenir un record pels exiliats i presos polítics catalans.

Premi a la Cultura de l’Oli 2019

En aquesta edició, el Patronat Fira de les Garrigues ha decidit atorgar el Premi Cultura de l’Oli 2019 a totes les cooperatives oleícoles centenàries de les Garrigues per la seva trajectòria en la producció i comercialització de l’oli qualitat verge extra i la contribució decisiva que durant més d’un segle han fet de la cultura i els valors associats a l’oli i al conjunt del territori. En concret, les guardonades han estat les cooperatives Agrícola de l’Albi; Agrària i Secció de Crèdit la Borgenca; Agrícola Sant Isidre; Agrupació del Camp Sant Isidre Llaurador; Arbequina i Secció de Crèdit; Camp de Cervià de les Garrigues i Secció de Crèdit; Camp la Fraternal d’Albagés; Camp de Cogul i Sant Isidre de les Borges Blanques.

Millors olis de la Fira de les Garrigues

Entre les activitats destacades d’aquest divendres hi ha la primera demostració en directe del procés de molturació de les olives, que tindrà lloc a la plaça de la Independència de 10 a 14 hores, i la proclamació, a les 19 hores, dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis de la Fira, segons el Panell de Tasts Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya.