El Museu de Cal Pauet us convida a la nova exposició ‘Construccions fetes amb el Meccano’

El propietari del Museu de Cal Pauet, Josep Maria Anglès, acompanyat de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, van inaugurar la nova exposició del Museu el passat dissabte, 5 de setembre, coincidint amb la Festa Major de la població. L’exposició es podrà visitar, amb cita prèvia, fins el proper mes d’octubre.

Segons Anglès, “el Meccano és un joc, una distracció positiva per incentivar la creativitat, al que em jugat totes les generacions durant 100 anys. Si bé s’han engrandit les possibilitats de disseny gràcies a la robòtica i la programació, veurem les construccions més populars, les que fèiem nosaltres. Els equips i maquetes d’aquesta excepcional mostra són fruit de l’entusiasme d’un grup d’aficionats als Meccano, entre ell un vell amic borgenc, veritable impulsor de l’esdeveniment.

De temps enrere en el museu ja es podien admirar uns Meccano dels anys 30 i 50 dins la seva capsa original, acompanyats d’una grua de quatre moviments que va ser realitzada intencionadament com si la construís un marrec d’11 anys. Tingues en compte que a les instruccions solament t’indiquen les peces que necessites, no com es fa… això va a càrrec de la teva habilitat i enginy. També hi podeu descobrir jocs de construcció metàl·lica d’altres marques que no van aconseguir la mateixa acceptació popular, com l’alemanya Trix i l’anglesa Dinky.

Entre totes les composicions destaquem la ‘nòria’ de fira que té una alçada de 90 cm. i és la imatge que podeu veure al cartell; també la torre Eiffel que s’alça més d’un metre, els cavallets i el carrusel amb el corresponent engranatge ideat amb l’objectiu que els visitants els puguin moure i els hi donin vida. Malauradament per causa del coronavirus no podrem fer això.

Per acabar cal dir que el Meccano és una joguina, un entreteniment i una eina formativa que ha entrat a les universitats. Permet interpretar exemples mecànics funcionals amb importants aplicacions en el món educatiu com és la construcció de prototips de ràdio control i robòtica. Per als que ja som padrins ha estat un sistema didàctic d’estructures que ens va ajudar a comprendre els conceptes bàsics de la mecànica”.