Resum del viatge a Toluges durant les Festes de Pau i Treva

Una delegació de la capital garriguenca s’ha desplaçat els dies 19 i 20 de maig a la població francesa de Toluges per promocionar turísticament les Borges durant els actes commemoratius de les festes tradicionals de Pau i Treva. L’activitat ha estat promoguda amb l’objectiu del retrobament entre famílies que han participat històricament en l’agermanament que vincula ambdues poblacions per reforçar-ne els lligams entre institucions i col·lectius de les dues poblacions.

L’expedició, formada per diverses famílies i entitats borgenques, va estar acompanyada per l’alcalde, Enric Mir, i del regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Fires i Mercats, Jordi Ribalta, entre altres representants.

L’autobús va arribar al destí a mitja tarda per iniciar els actes de celebració de les festes de Toluges amb un espectacle al teatre del municipi. Al vespre, els participants de l’activitat van poder gaudir d’un sopar a la fresca, seguit d’un correfoc tradicional i un ball a la plaça Esparre.

Diumenge, va tenir lloc la cursa de 10 kilòmetres, en la que van participar 13 borgencs, i que també va comptar amb una categoria infantil de menys recorregut i una caminada. A mig matí es va dur a terme al Camp de Maig, l’acte institucional en commemoració de la història comú dels municipis, que va comptar amb la presència dels alcaldes de les dues poblacions agermanades, Jean Roque i Enric Mir, que van fer una ofrena floral. A continuació, a l’església de Santa Maria de Toluges es va celebrar una missa, oficiada pel mossèn borgenc Josep Solè, cantada i en català i, posteriorment, una ballada de sardanes.

Per finalitzar, va tenir lloc un concert a càrrec de Muriel Perpinya Falzon amb un repertori de cançons populars i tradicionals catalanes per fer ressò del patrimoni comú entre Toluges i les Borges Blanques.

Homenatge a Machado i origen de les Festes de Pau i Treva

El viatge, organitzat per l’Ajuntament de les Borges, es va iniciar a primera hora de dissabte amb un autobús amb aturada a Cotlliure per retre homenatge a la tomba del poeta mort a l’exili durant la Guerra Civil Antonio Machado i, al poble de Paulilles per visitar-ne la fàbrica de dinamita.

Les festes de Pau i Treva tenen el seu origen l’any 1027 quan l’Abat Oliva de Vic va establir un període de cessament dels enfrontament entre els territoris. Aquesta pau va ser reforçada l’any 1065 per un Consell de Comtes i Bisbes que, reunits a Toluges, van donar origen a Les Corts i el Parlament català al segle XIII.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>