La 57a Fira de l’Oli i les Garrigues arriba al 100% d’ocupació amb 94 expositors

La sala gran de la Canonja al Turó de la Seu Vella ha acollit aquest dimecres, 8 de gener, la presentació de la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, prevista a les Borges Blanques els dies 17, 18 i 19 de gener del 2020, i que ja fa uns dies que ha arribat al 100% d’ocupació, amb 94 expositors preinscrits, i una seixantena de paradistes. La xifra suposa un increment de 3 nous elaboradors de productes de proximitat i ha estat possible gràcies a una redistribució de l’espai existent en relació a l’any 2019.

Segons ha anunciat l’alcalde borgenc, Enric Mir, en concret, la fira comptarà amb 15 productors de proximitat a la carpa, 32 d’oleícoles al Pavelló de l’Oli, 40 al Pavelló Comercial, 7 a la zona exterior, i una seixantena de paradetes d’artesania i alimentació a l’exterior del recinte firal. Així, també ha donat a conèixer que enguany hi haurà un nou Espai dedicat a La Cuina de l’Oli, que juntament amb l’Espai Gastronòmic i l’Espai Aliments del Territori i tu, acolliran una quinzena de xous culinaris en directe

L’acte de presentació ha comptat, entre altres, amb les intervencions de Miquel Àngel Cullerès, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida; Jordi Latorre, vicepresident primer a la Diputació de Lleida i alcalde de Torrefarrera; Antoni Postius, primer tinent d’Alcalde a l’Ajuntament de Lleida; Jordi Ribalta, regidor de Promoció Econòmica de les Borges Blanques, i Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues. Cullerès, Latorre i Postius han destacat el valor d’un certamen que creix any rera any i posa en valor arreu l’extraordinària qualitat dels olis garriguencs.

Novetats destacades del programa

A la seva exposició, Enric Mir ha explicat part del programa d’aquesta 57a edició, que manté actes tradicionals com ara la tradicional caragolada solidària “Cargoli” organitzada conjuntament amb la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida i que enguany destinarà els seus beneficis a la plantació d’oliveres als municipis del territori damnificats el passat 2019 pels incendis de finals de juny i primers de juliol i els aiguats dels dies 22 i 23 d’octubre amb els quals també se solidaritza en la seva edició d’enguany la Fira. Dins del seu discurs, Mir ha destacat també la incorporació al programa firal d’una degustació solidària de vedella, cuinada a l’estil medieval, i organitzada amb el patrocini d’Asoprovac Catalunya. Aquest esdeveniment també recaptarà fons amb el mateix objectiu solidari d’apadrinament d’oliveres.

El programa, com en anteriors edicions, inclou també esdeveniments ja tradicionals com els 3 tombs diumenge, les visites guiades als elements turístics de la comarca o l’Oli Experiència, que s’ofereix el dissabte durant el certamen i, enguany, inclou una caminada per paisatges típicament garriguencs; un esmorzar a base de pa amb tomàquet, llonganissa, vi o aigua; tallers de collir olives, pedra seca i etnobotànica de les Garrigues, un dinar popular a base de Cassola de Tros i un tiquet popular per pujar al tren turístic que recorrerà durant els dies de la fira els racons més bonics de les Borges Blanques.

A banda, i dins també del seu discurs, Mir també ha anunciat la participació al Concert de l’Oli 2020 d’Ebri Knight, Itaca Band i DJ Moncho a la Carpa Climatitzada de la Zona Penyes el dissabte i la cantada divendres de l’himne de la comarca –l’Oliver de les Garrigues- per par de l’Orfeó Terrall. El programa de dissabte inclou també una ballada de sardanes. Enguany, i així ho ha destacat Enric Mir, la fira destaca pel seu caràcter marcadament familiar; fet que evidencien l’agrupació de la majoria d’activitats infantils a la ludoteca i la potenciació dels tallers i les activitats gastronòmiques adreçades als infants. A banda, el certamen inclou una setantena d’activitats per a públic adult tot mantenint-se els tasts, maridatges i presentacions de novetats vinculades a l’actualitat oleícola catalana.

Premi Cultura de l’Oli 2020

L’alcalde de les Borges també ha donat a conèixer el nom de la personalitat que rebrà enguany el Premi Cultura de l’Oli. El guardó recaurà a la persona de Josep Lladonosa i Giró; divulgador de la cultura del bon menjar a casa nostra, guanyador de la Creu de Sant Jordi l’any 2003, cuiner, professor, escriptor i investigador.

L’acte ha estat amenitzat amb les interpretacions de la soprano Mariona Herrera i la pianista Marta Mesalles i, en acabar els parlaments, s’ha realitzat una degustació d’olis i productes típics de la comarca.