La Fira de l’Oli tanca la 28a edició enfortint la seva voluntat d’obertura
L’Alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el Regidor de Promoció Econòmica de la ciutat, Xavier Bueno, han fet conjuntament un balanç positiu dels tres dies de celebració del certamen, que han aglutinat nombroses activitats, moltes d’elles encarades a convertir les Borges Blanques en capital de l’oli d’oliva verge extra de tot Catalunya i a definir-se com a referent per al sector, tant productiu com consumidor.
Farran ha destacat actes com el de la inauguració de l’Oleoteca, un nou equipament que servirà per desplegar al llarg de l’any una àmplia agenda d’activitats, com tastos, tallers i debats relacionats amb el món de l’oli, i el del manifest unitari que ahir dissabte van escenificar 25 alcaldies oficialment oposades al projecte de gasificació Nova Tracjusa a Juneda. Però Farran també ha recordat que per a l’any 2025 hi ha previstes objectius ambiciosos a les Borges Blanques, com l’organització dels Premis als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya i la segona edició del Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE), a més de “l’elaboració d’un pla pedagògic per apropar la cultura de l’oli al món de la restauració”.
Per la seva part, el Regidor Xavier Bueno ha valorat també positivament l’acte d’agermanament amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que segons argumenta, “consolida un vincle únic entre dues celebracions emblemàtiques que posen en valor el patrimoni gastronòmic de Catalunya”.
Tant l’Alcalde Josep Farran com el Regidor Xavier Bueno han participat en l’acte de cloenda de la Fira de l’Oli d’avui diumenge, que ha estat atesa pel President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. A l’acte, Talarn ha manifestat que aquesta 28a edició de la Fira de l’Oli confirma les Borges Blanques com la capital de l’oli de Catalunya, “que equival a dir que és la capital que millor dignifica l’oli de qualitat que es produeix al sud d’Europa” i que és “el millor producte que sabem fer en aquesta terra d’oportunitats”.
En clara relació amb aquesta capitalitat, Talarn ha anunciat que l’exposició produïda per la Diputació Una Terra d’Oli, que s’ha pogut veure en aquesta edició de la Fira de l’Oli, “la cedirem a l’Ajuntament de les Borges Blanques, amb la voluntat que la puguin gaudir els borgencs i borgenques i, també, la resta de municipis de les Garrigues”. Per aquest motiu, la cloenda ha inclòs la signatura de la seva cessió.
Més participants de Barcelona
El programa de la 28a edició de la Fira estava especialment encarat a convertir el certamen en referent de Catalunya, així com també per la participació de productors d’oli d’oliva verge extra procedents més enllà de l’àmbit geogràfic comarcal. Del total de 37 expositors directament vinculats amb la producció d’oli, una bona part eren procedents de zones com el Pallars, l’Empordà, la demarcació de Tarragona i, fins i tot, de Jaén (Andalusia).
La voluntat d’obertura de la Fira de l’Oli es veu reflectida amb la participació a les diferents activitats organitzades durant aquests dies. Una de les més intenses s’ha registrat als tallers de tast d’oli, conduïts a l’Oleoteca per l’experta Montse Freixa i que han registrat un ple total amb més de 320 participants durant dos dies.
De tots ells, destaca la presència de persones procedents de la demarcació de Barcelona, que suposen el 55% del total, sobretot originaris de Barcelona ciutat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i l’àrea del Maresme. Altres participants han vingut de Lleida ciutat, Alpicat i, òbviament, les Garrigues, amb menor presència de gent procedent de Tarragona, Girona i, fins i tot, València.
Uns índexs molt semblants han estat els de la participació en l’oli experiència de dissabte al matí, una activitat que oferia un esmorzar, càpsules informatives i intervencions teatrals en un entorn de camp d’oliveres als afores de la ciutat.
La procedència dels participants ha estat novament majoritària de Barcelona i rodalies (pràcticament la meitat), seguida de persones procedents de Lleida (sobretot de les Borges Blanques, Arbeca, Guissona i Guimerà), a més d’alguns visitants procedents de Tarragona i Girona.
L’índex de participació de visitants barcelonins contrasta enguany amb les dades que es van obtenir a l’edició passada, quan es va realitzar una enquesta entre més de mil visitants que indicava que el 30% dels visitants de la Fira de l’Oli eren de la demarcació de Barcelona, amb un major gruix de Ponent.
El públic torna a escollir Oligami
El públic de la Fira ha anunciat també el seu veredicte. Entre el miler de votacions que ha recollit l’Oli Bar de la Fira, un espai de l’Ajuntament que oferia als visitants tastos gratuïts de més de quaranta productors diferents, la majoria han escollit novament la marca Oligami com la millor del certamen. És el tercer any consecutiu que el públic tria aquesta marca, propietat d’Olis Ecogami dels Omellons, un projecte de dos joves agricultors que aposten per una agricultura ecològica.