Moments destacats del primer dia de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya

El passat cap de setmana, la Fira de l’Oli va celebrar una edició plena d’activitats culturals, gastronòmiques i tècniques que van captivar un nombrós públic. A continuació, destaquem els moments més significatius del divendres, 17 de gener.

El dia va començar amb l’obertura del recinte firal i la inauguració oficial, a càrrec de l’Honorable Sr. Miquel Sàmper i Rodríguez, Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que va donar el tret de sortida a la Fira. L’acte també va incloure el lliurament del Premi Cultura de l’Oli a Pep Nogué, fundador del CIB Culinary Institute of Barcelona i presentador de “La Fonda” de Catalunya Ràdio, així com la tradicional interpretació de l’himne comarcal, “L’Oliver de les Garrigues”, per part de l’Orfeó Terrall.

Inauguració Oleoteca
La 28 edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya ha servit de marc per a la inauguració d’un equipament que servirà a partir d’ara per impulsar la cultura de l’oli d’oliva verge extra durant tot l’any. El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha inaugurat l’equipament que vol desplegar activitat durant tot l’any.

Els millors olis 2025
Just després de l’acte inaugural de l’Oleoteca, la Fira de l’Oli ha acollit l’esperada entrega de premis als millors olis d’oliva verge extra 2025.

Una quinzena de productors de diferents indrets de la geografia catalana figuraven com a finalistes d’aquest prestigiós premi que atorga la Fira de l’Oli amb el veredicte dictat pel Panell de Tast Oficial d’Olis Verges Extres de Catalunya, adscrit a la Generalitat i format per 28 experts tastadors.

En l’apartat de Petits Productors, han estat premiats Xic’s Cal Borrech de Figuerola d’Orcau en millor Fruitat Verd Amarg; Sodelplana de Sant Cristòfol de la Vall (Pallars Jussà) al millor Fruitat Verd Dolç; i Raig d’Arbeca (les Garrigues) com el millor Fruitat Madur.

Continuant amb els Petits Productors, en l’apartat exclusivament ecològic, han guanyat Mas Fuertes, de la Bisbal de l’Empordà en Fruitat Verd Amarg; un altre de Raig d’Arbeca en Fruitat Verd Dolç; i Olea Drinks de Lleida en Fruitat Madur.

Pel que fa a Grans Productors, han guanyat Gabriel Alsina Llorens de la Noguera en Fruitat Verd Amarg i Mas de Montseny del Morell (el Tarragonès) en les dues categories restants, Fruitat Verd Dolç i Fruitat Madur.

Finalment, pel que fa a Grans Productors ecològics, Cuadrat Valley de l’Albagés s’ha emportat els dos premis en Fruitat Verd Amarg i Fruitat Verd Dolç, mentre que Vilà Molí d’Oli del Cogul (també a les Garrigues) ha estat el millor Fruitat Madur.

Entre les activitats destacades, els tallers gastronòmics infantils, com el de “Bastonets de pa amb olives i Oli Verge Extra de les Garrigues”, van ser un èxit d’assistència gràcies a la participació activa de l’alumnat de les escoles Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat. Altres tallers, com el de pintura amb vi i oli o la demostració de sabons ecològics a càrrec de Dolors Català, van atraure famílies i públic adult.

Els espais gastronòmics van brillar amb showcookings com el de Chaima Arjam i la demostració culinària de Lluís Bonillo. També es van degustar vins ecològics del celler Raimat, formatges del Pallars amb mel del Montsec. També es va poder gaudir del tradicional dinar popular a l’espai envelat.

En l’àmbit tècnic, la jornada dedicada a l’adaptació i resiliència de les explotacions agrícoles davant el canvi climàtic, celebrada a la Casa de la Cultura, va reunir experts del sector en una sessió enriquidora.

Paral·lelament, es van entregar premis als infants per la seva col·laboració en la Fira, reconeixent la seva implicació en la promoció de l’oli de les Garrigues.

Les exposicions inaugurades a la Sala Pifarré, amb obres de l’artista Elena Clivillé i una mostra sobre els agents rurals, van completar una programació pensada per a tots els públics.

La jornada va culminar amb un concert vibrant de DJ Russi, Sergi Domene i altres artistes.

El vídeo resum que acompanya aquesta nota reflecteix la màgia i l’èxit de tots els actes viscuts.